« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ILAČA

Nakon dojave iz Beograda pronađeno otuđeno zvono

Krivca je godinama grizla savjest, a u snovima je uz zvonjavu čuo ženski glas koji mu je govorio da vrati otuđeno zvono

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić/CROPIX)
Više o

Ilača

,

svetište Gospe Ilačke

,

zakopano zvono

,

Gospa na Vodici

Zvono otuđeno sa 139 godina stare crkve u svetištu Gospe Ilačke tijekom Domovinskog rata i okupacije Vukovarsko-srijemske županije pronađeno je zakopano u dvorištu obiteljske kuće Mate Ferinca u Ilači, jednom od četiri najveća slavonska marijanska svetišta, između Vinkovaca i Tovarnika.

"Nazvao me prije sedam dana Milan, čovjek iz okolice Benkovca koji je od 1993. do 1999., u vrijeme progonstva moje obitelji, živio u našoj kući u Ilači i rekao mi gdje je zvono zakopano", rekao je Mato Ferinac, koji je o svemu obavijestio vukovarsko-srijemsku Policijsku upravu, čiji su djelatnici danas iskopali zvono. Po njegovim riječima, zvono je u zemlju zakopao upravo spomenuti Milan, koji mu je također priznao da ga je godinama zbog toga "grizla savjest, da mu se u snovima javljao ženski glas koji mu je govorio da vrati zvono, a u snovima bi često znao čuti i zvonjavu."

Riječ je o jednom od ukupno tri zvona nestala u Domovinskom ratu s crkve iz svetišta Gospe Ilačke, izlivenom 1840. godine. Ilačko svetište Gospe na Vodici nastalo je 1865. godine, kada se na putu iz Nijemaca prema Ilači pojavio izvor vode. Ilačanin Đuka Ambrušević te je noći u snu vidio Blaženu Djevicu Mariju s djetetom Isusom u naručju, koja mu je rekla da je izvor njezin te da ga ogradi i ne dopusti da se na njemu napaja blago. Mladić je izvor ogradio, a prvi hodočasnici su ga nazvali Gospinom vodicom. Iz izvora i danas teče voda.

Ilački župnik Krešimir Aračić, koji je bio nazočan iskapanju zvona, rekao je kako je to što je zvono pronađeno nedvojbeno velik događaj za ilačko svetište. "Znakovito je da je zvono pronađeno uoči blagdana Velike Gospe. Zasad će biti izloženo pred svetištem s prigodnim natpisom, a poslije ćemo ga najvjerojatnije postaviti na groblje jer svetište sada ima električna zvona", rekao je župnik.

Izvor: Hina

29.07.2009. 14:24:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh