« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
TEŠKA VREMENA

Sabor zbog krize steže remenje oko svog kafića

Nitko nije 'sveta krava' pa tako niti naši dragi zastupnici koji će od sada neke 'luksuze' morati plaćati iz svojih 'malenih' prihoda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jurica Galoić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

štednja

,

saborski kafić

Ako ste mislili da je samo vama teško i već sto puta izračunavali što će vam od plaće napraviti najavljeni 'harač' koji je proguran kroz Sabor, ne očajavajte jer i oni koji su dobili odgovornost za vođenje države polako shvaćaju koncept štednje. Jedna od mjera kojima Hrvatski sabor pridonosi smanjenju troškova u uvjetima krize jest da će zastupnici i službenici Hrvatskoga sabora od 1. kolovoza sami plaćati piće koje naruče iz saborskog kafića za vrijeme sastanaka odbora, konferencija za novinare i drugih oblika napornih 'poslova' kojima su gotovo svakodnevno izloženi.

Tajništvo Sabora jučer je dopisom izvijestilo da se kao nova mjera štednje uvodi ona da saborski zastupnici i službenici od 1. kolovoza "samostalno snose trošak svakog konzumiranja pića (kave, čaja, soka, vode i dr.)". Određeno je da će se na sjednicama saborskih radnih tijela tj. odbora, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Vijeća za građanski nazdor sigurnosnih služba, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije te drugih službenih sastanaka na trošak Sabora posluživati samo - voda. Nećemo špekulirati kome bi i zašto ta odluka mogla teško pasti, ali 'punjenje' kafanske blagajne osobnim sredstvima sigurno će pomoći državi da se riješi dugova jer, znate kako se kaže - 'kavica po kavica i eto 40 milijardi eura'.

Zastupnicima će se smanjiti i broj tiskovina koje su do sada primali. Čelnike spomenutih tijela i zastupničkih klubova, Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om te saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe saborsko je Tajništvo dopisom pozvalo da, u skladu s mjerama štednje, odaberu koja dva dnevna lista te jedan tjednik ubuduće žele primati, a o tome trebaju pisano izvijestiti saborsko Tajništvo najkasnije do 31. srpnja. Koliko produktivan će taj potez biti javnost će vjerojatno imati prilike vidjeti iz zaključaka koje će dotična tijela donositi, a možda se odrazi i na neke rezultate testova opće informiranosti kada ih prije početka iduće akademske godine novinari donesu uvaženim zastupnicima i zastupnicama.

Saborsko tajništvo u dopisu napominje da Sabor ovogodišnjim financijskim i materijalnim poslovanjem, radi štednje i "prilagodbe nastalome kriznom stanju", od početka godine provodi mjere štednje na svim područjima svojeg rada i djelovanja. Informacija koju su građani vjerojatno odavno primijetili, a nije navedena, je i osebujna štednja na kvaliteti posla koji se u Saboru obavlja, što očito nije dio antirecesijskih mjera, nego uobičajena praksa koja se nije mijenjala godinama, a prema svemu sudeći uspješno će prebroditi ova 'krizna vremena'.

29.07.2009. 13:59:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh