Najzdravija je - bakina kuharica?
Umjesto da jedemo manje i vježabmo više, trebali bi jesti kao što su jeli naši preci - voditi se genetskim i kulturnom nasljeđem kad je u pitanju prehrana
Raznolika prehrana ključ je zdravlja. Ili možda ipak nije? U knjizi 100 milijuna godina hrane liječnik i antropolog Stephen Le tvrdi da suvremeni čovjek unosi previše kalorija u odnosu na njegove pretke, a taj višak kalorija odgovoran je za brojne bolesti koje ga pogađaju.
Danas hrane ima u izobilju i nadohvat nam je ruke što uopće nije dobro za ljudski organizam, drži Le.
Ljudi su podložniji alergijama i skloniji kroničnim bolestima, nego prije.
Lejeva obitelj se iz Vijetnama preselila u Ottawu 60-ih godina prošlog stoljeća. On je završavao studij medicine na Sveučilištu u Kaliforniji kada je njegova majka oboljela od raka dojke i preminula tri mjeseca kasnije u 66 godini, samo dvije godine nakon svoje majke koja je umrla u 92.
Kako kaže Le, njegovi roditelji su usvajali nove trendove prehrane, dok su njegovi djed i baka, koji nikada nisu naučili engleski, ostali vjerni svojoj tradicionalnoj kuhinji i jelima na kojima su odrasli. Kao antroplog, Le je započeo istraživanje o prehrani kod predaka i bolesti povezanih s hranom.
"Moja su istraživanja pokazala da su Azijati koji su migrirali u Sjevernu Ameriku i u Europu, češće oboljevali od raka dojke i prostate", kazao je Le te odlučio otkriti što je uzrok tome.
Le je otkrio da prosječan čovjek danas u 2016. ne unosi više kalorija nego čovjek od prije milijun godina, ali zahvaljujući prilagodbi našeg metabolizma mi sagorjevamo isto kalorija koliko i naši preci, usprkos sjedilačkom načinu životu.
Stoga, umjesto da jedemo manje i vježbamo više, trebali bi jesti kao što su jeli naši preci - voditi se genetskim i kulturnom nasljeđem kad je u pitanju prehrana, a ne kalorijama i nutritivnim vrijednostima hrane.
Zaboravite na danas toliko popularnu superhranu i jedite ono što su jele vaše pra-pra-pra-prabake pa bili to krumpir, meso, riža ili povrće. Le upozorava kako također nisu zdravi toliko popularni smootheiji i cijeđeni sokovi jer tako unosimo u tijelo previše fruktoze, a kroz gomilu sirovog povrća previše otrova kojima su tretirani.
Le nije nutricionist i priznaje da voće i povrće imaju svoju nutritivnu vrijednost, no smatra ne treba pretjerivati.
Stoga, umjesto da konzultirate najnoviju zdravu kuharicu, vi zavirite u kuharicu vaše bake.
Novi komentar