« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
POLITIČKO OPREDJELJENJE

Najviše ljevičara u Istri, a desničara u Lici, Slavoniji i Dalmaciji

Kako se Hrvatska nalazi pred novim izborima, GFK je proveo istraživanje o općem političkom opredjeljenju građana

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

desničari

,

ljevičari

,

političko opredjeljenje

,

centar

Zaključeno je kako najveću skupinu čine oni koji smatraju da predstavljaju centar, među kojima su, više od prosjeka (37 posto) građani Zagreba i okolice, osobe s najvišim obrazovanjem, žene i zaposleni. Na pitanje kako bi sebe građani politički odredili, a prema terminima "ljevica", "desnica", "centar", lijevo se opredijelilo 34 posto građana, centru pripada 37 posto, a desnici 23 posto, navodi se istraživanju GFK "Kako smo politički usmjereni - jesmo li danas promijenili opće političke odrednice".

Usporedba s ranijim razdobljima istraživanja pokazuje prvenstveno da je došlo do smanjenja udjela osoba koje se nisu mogle opredijeliti, a porasli su udjeli svih triju općih smjerova opredjeljenja. Promatranje rezultata po regijama pokazuje da najveću skupinu čine građani koji smatraju da predstavljaju centar. Među njima su, više od prosjeka (37 posto) građani Zagreba i okolice, osobe s najvišim obrazovanjem, žene, zaposleni (svi po 40 posto). Tu se također više ističe dobna skupina između 20 i 30 godina (oko 44 posto) te oni između 50 i 60 godina (oko 40 posto).

Lijevu se orijentaciju, značajnije više od prosjeka susreće u Istri s Primorjem (57 posto), a najmanje u Lici, Kordunu, Banovini (17 posto). Tu je zapažena dobna skupina starija od 60 godina te oni između 20 i 24 godine (37 posto).

Predstavnike desnice karakterizira veća zastupljenost u Lici, Kordunu i Banovini (31 posto), u Slavoniji (28 posto) i u Dalmaciji (27 posto). Najviše ih je u dobnoj skupini od 40 do 50 godina (oko 28 posto). Istraživanje je provedeno u travnju na 1000 osoba starijih od 15 godina.

09.05.2011. 14:48:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh