« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Sloboda medija

Najveće španjolske dnevne novine zabranjene u Maroku

El Pais više ne izlazi u Maroku zbog objave neprimjerene karikature kraljevske obitelji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

El Pais

,

Maroko

,

sloboda medija

,

kraljevska obitelj

Španjolski dnevnik El Pais objavio je u ponedjeljak da je njegova prodaja u Maroku obustavljena u nedjelju zbog objave karikatura marokanske kraljevske obitelji, pošto je prošlog tjedna već zabranjen francuski dnevnik Le Monde.

"Dnevnik je preuzeo pogrdnu karikaturu koja je nedavno objavljena. Njegova je prodaja spriječena u zračnoj luci u Casablanci", izjavio je službeni marokanski izvor.

"Maroko je demokratska kraljevina, kao i Španjolska. On ne može biti blagonaklon prema ocrnjivanju svojih ustanova", dodao je taj dužnosnik koji nije htio otkriti identitet.

El Pais, najveći španjolski dnevnik namijenjen širokom krugu čitatelja, kaže pak da su ga marokanske vlasti optužile da je prenošenjem karikatura prethodno objavljenih u Le Mondeu "ugrozio institut monarhije" u Maroku.

Riječ je o crtežu karikaturista Le Mondea Jeana Plantua i o još jednom crtežu koji je marokanski karikaturist Halid Gueddar koncem rujna objavio u marokanskom dnevniku Ahbar al Jum.

Osim El Paisa, marokanske vlasti su zabranile prodaju Le Mondea koji je u brojevima za 22., 23. i 24. listopada objavio karikature kraljevske obitelji ocijenjene kao "nepristojne". (hina/metro-portal)

27.10.2009. 07:07:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh