« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NAJBOLJI PRIJATELJI

Najveće nalazište dijamanata na svijetu otkriveno u Sibiru

Sibirsko nalazište može podmiriti potrebe ljudske rase za dijamantima u sljedećih tri tisuće godina

Fantastični dijamanti iz Popigaja uzdrmat će svjetsko tržište
Fantastični dijamanti iz Popigaja uzdrmat će svjetsko tržište (Arhiva)
Više o

Rusija

,

dijamanti

,

Popigaj

,

nalazište dijamanata

,

cijena dijamanata

Krater u Popigaju gdje je pred četrdeset milijuna godina udario golemi meteor krije najveće nalazište dijamanata na svijetu. Prema ispitivanjima terena znanstvenici tvrde da ovo nalazište ima zalihe veće od svih svjetskih zaliha zajedno, tisuće milijardi karata.

U Jakutskoj se oblasti nalaze neki od najvećih rudnika dijamanata na svijetu, a ukupne su zalihe procijenjene na milijardu karata, što znači da je ovo novo nalazište stvarno nevjerojatno bogato.

Štoviše, dijamanti iz Popigaju su izuzetno visoke kvalitete, tzv. impaktiti, stvoreni udarom meteora koje odlikuje nevjerojatna čvrstoća, dva do tri veća od prirodnih i umjetnih dijamanata.

Sovjetski znanstvenici otkrili su blago kratera u Popigaju još 70-ih godina prošlog stoljeća, ali sve donedavno nalazište je držano u tajnosti, jer su se u SSSR-u u to vrijeme gradili zavodi za umjetnu proizvodnju dijamanata. Nova istraživanja dopuštena su tek nedavno.

17.09.2012. 16:14:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    pravda
    29.09.2012. 21:09
    pa nije ni cudno sto ove bitange zapadnjaci i ameri hoce sibir za sebe.Ali imaju jedan problem tu je PUTIN i to tek nista ne valja za ove zapadne bitange.Koi samo znaju u haosu da vladaju,i da su jos Rusi pametni da postave pitanje ALJASKE,jer postoje osnovane sumnje da je ALJASKA prodana na 99 godina,i da su dokumenti ukradeni,pa ove bitange to ceo svoj zivot to i rade,kradu ,otimaju,siluju,proizvode i prodaju drogu celom svetu a to sve u ime demokratije i ljudskih prava,pazi mololim te koja je to mudrost ,tako da je i moja kokoska to prokljuvila.
    I BOG nagradjuje po zasluzi,pa to je valjda posteno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh