« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
PRIJEVARA?

Najveća tajna Wall Streeta je NE riskirati

Ulaganje u rizične fondove donijet će vam veću dobit. Barem tako tvrde mešetari - je li to stvarno tako?

Fotografija vijesti
Više o

investicijski fond

,

dionice

,

Wall Street

,

tajna wall streeta

Svako tržište dionica ima fondove koje vam želi prodati. Mnogi brokeri, financijski savjetnici i slični nude vam opcije koje „ne smijete propustiti", „najbolje što tržište ima" i „najbolji odnos rizika i dobiti."

Poznato je pravilo mešetarenja novcem da što više riskirate to je zarada veća. Postoje i mnoge izreke vezane uz to. Ako postoje izreke, znači da je istina, pomislit ćete. No, čini se kao je istina sasvim drugačija.

Bob Haugen, bivši profesor financija koji je proveo pola svog života proučavajući tržišta dionica. Napisao je brojne knjige o tome, a jedna od najupečatljivijih je „Case Closed", knjiga koja se bavi analizom ulaganja u dionice.

Nakon svog tog proučavanja došao je do fascinantnog zaključka kako ulaganja visokog rizika uopće ne donose zaradu koliko se tvrdi. Sve je to zapravo samo prijevara.

Kroz 50 godina proučavanja kretanja dionica na Wall Streetu, prof. Haugen dođao je do zaključka da fondovi s najvišim rizikom donose zapravo najmanju dobit, dok oni stabilni donose najvišu dobit. Odnos rizika i dobiti u potpunosti je suprotan od onog u koji nas uvjeravaju!

Umjesto da vam se isplati riskirati, isplati vam se NE riskirati!

Ulažite u stabilne fondove koji će vam dugoročno donijeti siguran novac, predlaže profesor.

Na pitanje kako pravilno uložiti, profesor Haugen daje odgovor da je najbolje slušati vlastitu intuiciju jer niti jedna od teorija koje kruže svijetom dionica nisu sigurne. Intuicija će vas odvesti najdalje!

Što je najbolje od svega ovo vrijedi za sve burze dionica, kako Wall Street, tako i europske i japanske burze.

Zašto onda svi šute? Iako su svjesni činjenica, mnogi mešetari i burzovni djelatnici neće vam ovo reći jer bi nagla promjena mogla srušiti situaciju koju svi poznaju, posao koji već godinama uspješno rade i sve ono u čemu se oni toliko dobro snalaze. Ako sami znate vrlo dobro kako ćete ulagati, ne trebaju vam mnogi posrednici.

Zašto nam onda lažu? O tome nekom drugom prilikom. 

09.06.2011. 18:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Sportski
  09.06.2011. 18:27
  pa ništa čudno otkriva se topla voda to je i jedina tajna pokera također nikad riskirati uvjek u biti računaš koliko je uloženo i koliko će se dugoročno neki potez isplatiti
 2. avatar
  Elizabeta
  10.06.2011. 23:53
  Berzovni mešetari nas ustvari samo navlače. Mi novac investiramo u sumnjive deonice, a oni njihov u sigurne. Uz to nam još uzmu i proviziju za "savet".
 3. avatar
  Kassad
  14.06.2011. 20:15
  Pa svi znaju da je jedini sigurni profit onaj kada se ulaže na dugoročno. Kratkoročno su sve špekulacije i baziraju se na ljudskoj neograničenoj pohlepi. Zašto bi u godini dana zaradio 10k €, kada mi ovaj obećaje 100 M€?! Ljudska pohlepa je oduvijek bila i oduvijek će biti najveći problem.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh