« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
HITNI SASTANAK LIDERA EUROZONE

Najveća kriza u 12 godina povijesti zajedničke europske valute

Euro je suočen s najvećom krizom u 12-godišnjoj povijesti, koja je zaprijetila širenjem na druga velika gospodarstva poput Italije i Španjolske

Fotografija vijesti
Više o

eurozona

,

euro

,

kriza EU

Osim zbog dogovora o drugom paketu financijske pomoći posrnuloj Grčkoj, lideri 17 zemalja eurozone danas su se okupili i kako bi pokušali pronaći model koji će osigurati budućnost zajedničke europske valute, piše Hina.

Neposredno prije početka summita sastali su se njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i grčki premijer George Papandreu.

Euro je suočen s najvećom krizom u 12-godišnjoj povijesti, koja je zaprijetila širenjem na druga velika gospodarstva poput Italije i Španjolske, nakon što su pomoć zatražile tri manje članice, Grčka, Irska i Portugal. Sudionici financijskih tržišta stoga su na oprezu u očekivanju ishoda ključnog summita EU-a.

Na stolu čelnika euro zone trebao bi se naći prijedlog smanjenja grčkog duga, unatoč strahovima da bi to na tržištu moglo biti protumačeno kao djelomična nesposobnost otplate dugova. Grčki dug dosegnuo je 150 posto njezina BDP-a ili oko 350 milijardi eura.

Predsjednik euro skupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je po dolasku na summit da se ne isključuje mogućnost djelomične nesposobnosti Grčke da otplaćuje svoje dugove. "Takva mogućnost ne može se nikada isključiti, ali treba učiniti sve kako bi se to izbjeglo", rekao je Juncker.

Juncker je također rekao da je malo vjerojatno da se prihvati prijedlog o uvođenju posebnog poreza iz kojeg bi se financirao program pomoći Grčkoj.

21.07.2011. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh