« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
FINSKI DIV U KONOPCIMA

Apple svrgnuo Nokiu s trona proizvođača smartphonea

Finska je tvrtka prijavila 368 milijuna eura gubitka u drugom kvartalu 2011. godine te 34% manje isporučenih telefona, što je iskoristio Apple kako bi došao na prvo mjesto po prodaji

Fotografija vijesti
Više o

Nokia

,

Apple

,

iPhone

Kao što su IT i ekonomski stručnjaci već neko vrijeme najavljivali, Nokia je i službeno izgubila mjesto vodećeg proizvođača smartphonea u svijetu i prepustila ga američkoj kompaniji Apple.

Finska je tvrtka prijavila 368 milijuna eura gubitka u drugom kvartalu 2011. godine, nasuprot 227 milijuna eura dobiti samo godinu dana ranije.

Prihodi tvrtke pali su za 7% i iznose 9,3 milijarde eura.

Također, isporuke smartphonea u posljednjih su godinu dana pale za velikih 34% na svega 16,7 milijuna komada, što znači da Nokia više nije najveći igrač na tržištu, budući da je u istom razdoblju Apple prodao više od 20 milijuna svojih iPhonea.

Analitičari predviđaju da će se Nokijin pad nastaviti te da će uskoro i tvrtke poput Samsunga prestići Nokiju kada je prodaja smartphonea u pitanju.

Finska je tvrtka bila prisiljena otpustiti 700 ljudi samo u Velikoj Britaniji u sklopu reorganizacije poslovanja i štednje, ali čini se kako ni to neće biti dovoljno.

Osim racionalnijeg trošenja novca, Nokia u dogovoru sa Microsoftom radi na razvijanju prvog Nokia Windows mobitela koji bi se trebao početi prodavati do kraja godine. Nekoć sveprisutni operativni sustav Symbian danas je potpuno zastario naspram Googlove Android platforme.

Analitičari tvrde kako ni sve ovo još uvijek neće biti dovoljno da finska tvrtka preokrene negativne trendove.

Nokia je u kasnim devedesetim godinama prošlog stoljeća potpuno zadominirala tržištem mobilnih uređaja, izbacivši iz igre američku Motorolu. Titulu tvrtke koja prodaje najviše aparata držala je više od desetljeća, kada je zbog loših poslovnih odluka i vrlo ambicioznih konkurenata počela gubiti dah u tehnološkoj utrci.

>>5 brandova koji bi mogli potpuno nestati u 2012.>>

S jedne strane, u sektoru jeftinih uređaja, pritisnuta je žestokom azijskom konkurencijom, a na tržištu skupljih aparata već godinama ne uspijeva napraviti uređaj konkurentan Appleovim i Samsungovim telefonima.

Hoće li nekadašnji ponos finske IT industrije ikad opet doživjeti dane stare slave, ostaje za vidjeti.

22.07.2011. 17:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh