« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NEKULINARSKI SAVJETI ZA LJUBAV

Najvažnije pravilo uspješnog braka: Izbjegavajte zelene feferone

Što je pravilo zelenih feferona i kakve veze oni imaju s uspješnim brakovima? Pročitajte ovu zanimljivu anegdotu i mnoge će vam stvari biti jasnije

Fotografija vijesti
Više o

muškarci i žene

,

ljubavne veze

,

uspješan brak

,

problemi u komunikaciji

U samim počecima naše veze, moja buduća supruga i ja našli smo se pred našom prvom dilemom kao par, i to usred restorana u kojem smo naručivali pizzu. Dilema je nastala u trenutku kad je trebalo odlučiti kakve priloge želimo na našoj prvoj zajedničkoj pizzi. Budući da još nismo dobro poznavali jedno drugo, pokušali smo na suptilni način i indirektno predvidjeti koji su omiljeni prilozi onog drugog. Ja sam se ohrabrio i konačno rekao neka nam stave zelene feferone. Moja buduća supruga nije rekla ni riječ. Kad je pizza konačno stigla na stol, počeli smo jesti, samo kako bi ubrzo shvatili da i jedno i drugo potajice stavljamo feferone sa strane.

Radilo se zapravo o tome da nijedno od nas dvoje ne voli feferone, ali smo ih svejedno naručili. Nedostatak komunikacije učinio je to da jedemo pizzu kakvu nitko nije želio jesti. Ta nas je anegdota naučila važnu ljubavnu lekciju, koju smo nazvali: „Bez zelenih feferona, molim".

Pravilo

Da budemo malo općenitiji i jasniji, naše je pravilo „reci što ti je na pameti, neka tvoj partner učini isto i vjerujte jedno drugome". Vrlo je važno da partneri jedno drugome jasno govore što im je na pameti, bez dvosmislenih riječi, uopćavanja, uljepšavanja i jezičnih figura kojima se zapravo zaobilazi poruka koja se želi poslati. Ukoliko to ne čine, riskiraju da si višestruko zagorčaju život, samo zbog toga što nisu na vrijeme bili iskreni.

Primjer

Moji prijatelji i ja sastajemo se jednog petka u mjesecu i igramo nogomet, nakon čega idemo na pivo. Budući da većina nas nema fiksno radno vrijeme i uglavnom radimo sedam dana u tjednu, dogovaranje termina koji je svima u redu može biti prava gnjavaža. U dogovaranje ovog izlaska uvijek uključujem i svoju suprugu, koju redovito pitam slaže li se ona da neki petak bude ta večer. Ona nakon toga provjeri naš obiteljski kalendar i pogleda imamo li kakvih obaveza u subotu ujutro. Kad je to slučaj, zna da moj izlazak do sitnih sati nije dobra ideja. Ipak, ona će svejedno reći nešto poput „Pretpostavljam da možeš izaći večeras", ali će istovremeno očekivati da prepoznam da se ne slaže s time iz tona njenog glasa i govora njenog tijela.

Rješenje

Kao što već možete pretpostaviti, ovo je vrlo plodno tlo za buduću svađu. Ipak, postoji način da izbjegnete bilo kakve nesporazume. Najbolje što možete jest upitati „Jesi li sigurna da je u redu da izađem? Ako jesi, vjerovat ću ti na riječ." To će njoj dati priliku da se „predomisli" i da vam kaže što doista misli. Ukoliko ipak ponovi da je sve u redu, onda možete vjerovati da je tomu doista tako.

Što se dogodilo s romantikom?

Na prvi se pogled čini da je puno romantičnije vjerovati kako partneri koji se dobro poznaju trebaju znati što onaj drugi misli. Nažalost, tomu nije uvijek tako i ta zabluda često vodi u nepotrebne svađe. Dugoročno je uvijek najbolje kad oba partnera jasno dijele svoje mišljenje. U protivnom ćete oboje ponovno „jesti zelene feferone" i pitati se što vam je sve to trebalo. A budući da smo ih se supruga i ja „najeli" u ipak uspješnih 17 godina braka, znam o čemu pričam.

Piše: Sean Durity / Yahoo! Contributor Network
17.03.2012. 21:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    MajaK
    18.03.2012. 09:38
    istina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh