« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
Jeste li znali?

Najvažnija karakteristika koju tražimo u prijatelju – mogućnost da mu se povjerimo

Oni su jedini kojima se možemo povjeriti bez straha da će nam se nešto uzeti za zlo

Oni su jedini kojima se bez straha možemo povjeriti
Oni su jedini kojima se bez straha možemo povjeriti (Pexels)
Više o

prijatelji

,

osobnost

,

karakteristike

Koliko je prijateljstvo važno dokazuju i najnovije studije. U časopisu "Health Psychology" prije nekoliko je godina objavljeno istraživanje koje es bavi činjenicom da su nam prijateljstva potrebna kako bismo ostali zdravi, a ono najbolje što prijateljski odnos može ponuditi je mogućnost da se nekome povjerimo.

Spomenuto istraživanje provedeno je na osobama koje su zbog razvoda ili smrtnog slučaja ostale bez supružnika, a rezultati su pokazali da su osobe koje su "mogle s nekim podijeliti svoje probleme i brige" pokazivale manje simptoma depresije, bolje generalno zdravlje i manje stresa.

Ono što je pritom važno napomenuti jest da je većina ispitanih rekla da članove obitelji ne smatra osobama kojima se korisno povjeriti.

Razlog tomu je što među članovim obitelji postoji osjećaj dužnosti, barem s jedne strane, zbog čega osobe koje trebaju podršku ne mogu biti sigurne pruža li se podrška iz obveze ili istinske želje da se pomogne.

S istinskim prijateljima nema tih problema. Ako smo doista bliski, za prijatelja nas ne veže nikakva dužnost, već želja da gradimo odnos. Dokazano je da svatko od nas treba barem jednu osobu koja je voljan uložiti dovoljno vremena i energije da nas sasluša i da nas uistinu pokuša razumjeti. 

Vrijedi pronaći tu jednu osobu, zar ne?

Piše: Andrea Holi
08.11.2017. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh