« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
opustjele plaže

Morski pas između Brača i Šolte

U blizini rta Povlja viđen je prekjučer, a jučer na sasvim drugom kraju otoka

(Corbis)
Više o

modrulj

,

morski pas

,

Brač morski pas

Splitski Centar 112 jučer je poslijepodne od osobe koja je brodicom iz smjera Splita plovila prema Braču primio dojavu da je morski pas dulji od četiri metra na području između otoka Brača i Šolte i da se kreće prema Splitu.

U Centru su rekli kako o tome izvijestili Središnjicu službe za spašavanje u Rijeci te Lučku kapetaniju u Splitu, Pomorsku policiju i Operativni centar policije u Splitu.

To je drugi put u posljednja dva dana da je morski pas uočen u blizini Brača. U subotu je u blizini Povlja, rta na sjevernoj strani otoka Brača, primijećen morski pas dugačak oko pet metara. Profesor Centra za studij mora Sveučilišta u Splitu Alen Soldo izjavio je za Hinu da u morskim kanalima između srednjodalmatinskih otoka ovih dana ima dosta plave ribe - lokarde pa je moguće da su morski psi krenuli u potragu za hranom.

U Jadranskome moru živi 28 vrsta morskih pasa i više desetaka tisuća jedinki te ne znamo pouzdano kojoj vrsti pripadaju morski psi što su viđeni u blizini Brača, rekao je prof. Soldo.

Po njegovim riječima, viđeni morski psi vjerojatno su iz tzv. pelagične kategorije, a najčešće plivaju površinom vode i iznimno su migratorni. Za razliku od njih, postoji i tzv. pridnena kategorija morskih pasa koji su skloniji plivanju po morskome dnu.

Visoke su temperature, ljudi se više kreću morem te zato ljeti češće primjećuju morske pse, rekao je prof. Soldo. Po njegovu tumačenju, u Jadranu su za ljude najopasnije dvije vrste morskih pasa: dugonosa i velika bijela psina.

"U hrvatskome dijelu Jadrana dugonosa morska psina posljednji je put viđena 1974. godine, a velika bijela psina u posljednjih je tridesetak godina primijećena tri puta - zadnji put u listopadu 2008. u blizini otoka Visa, gdje je napala slovenskog ronioca", objasnio je prof. Soldo.

U posljednjih 100 godina u hrvatskome dijelu Jadrana dogodilo se šest napada morskih psina na ljude, dodao je prof. Soldo.

Izvor: Hina

21.07.2009. 11:43:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dancica (autor)
    31.07.2009. 15:16
    Vidio je on da prema morskim psima Hrvati nemaju niti malo respekta, čak niti reprizirane Ralje nitko nije htio gledati. eto vam ga na sad.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh