« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
VEZE I VEZICE

Najsretniji parovi ne moraju biti i najbliskiji

Prema istraživanju, važno je da se razina osobnih sloboda poklapa što više s idealnim, pa sreća dolazi do izražaja

Ne morate biti stalno zajedno da biste bili sretni
Ne morate biti stalno zajedno da biste bili sretni (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

parovi

,

sloboda

,

bliskost

,

sreća u braku

Jedna od najvažniji stvari za sreću u vezi nije bliskost partnera, kako se do sada najčešće mislilo, već sloboda koja odgovara očekivanjima oba partnera, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Columbia.

Dvogodišnje istraživanje provedeno na uzorku od preko 700 ljudi pokazalo je da najsretniji parovi nisu u pravilu najbliskiji, već oni čija je razina bliskosti, a time i osobne slobode, najbliža očekivanjima obaju partnera. 

Parovi su kroz to razdoblje odgovarali na pitanja vezana uz zadovoljstvo u vezi, misli o prekidu, simptomima depresije, predanosti i zadovoljstvu u vezi. Čak 57 posto ispitanika tvrdi da se osjeća previše udaljeno od partnera, a 37 posto je zadovoljno stanjem, dok se tek pet posto potužilo na preveliku bliskost koju partner želi.

Istovremeno, pokazalo se da upravo ti koji se najviše žale na bliskost imaju loše veze i pokazuju simptome depresije, jer se situacija u njihovoj vezi nikako ne poklapa sa željenim stanjem koje su zamislili.

Znači, nagađati o tome što čini zdrav odnos nije previše pametno, nego svaki par treba pronaći svoje granice i poštovati ih, što predstavlja najbolji put do sreće u vezi, kaže David Frost, voditelj istraživanja. 

15.02.2014. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh