« Fun
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
VRTOGLAVE CIJENE

Najskuplje pive na svijetu

Piva je definitivno najpopularnije i ujedno najjeftinije alkoholno piće, no ipak postoje izuzeci koji nisu baš za svačiji džep

Fotografija vijesti
Više o

pivo

,

pivopije

,

vrućina

,

alkoholna pića

,

najskuplje pivo na svijetu

Kada Sunce nemilice zaprži mnogima se javlja neopisiva želja da ostave sve što trenutno rade, zapute se na plažu, legnu u hlad stoljetne masline, posegnu u hladnjak te uzmu mrzlu, orošenu bocu pive i otpiju odlučan gutljaj koji će biti popraćen glasnim „ahhhh", unikatnim uzdahom olakšanja.

Pivo je jedno od najstarijih alkoholnih pića u povijest, Babilonci su ga proizvodili još davne 7000. godine prije Krista, a zbog velike popularnosti i relativno niske cijene suvereno drži prvo mjesto najprodavanijih alkoholnih tekućina.

No, iako je pivo namijenjeno širokom puku, na svijetu postoje vrste koje si mogu priuštiti samo „odlikaši" s pozamašnim svotama na bankovnim računima.

Sapporo's Space Barley - 110 dolara za pakiranje od šest komada

Japanski znanstvenici su 2006. godine proveli eksperiment na svemirskoj postaji ISS kojim su htjeli utvrditi kako bestežinsko stanje utječe na rast i razvoj ječma. Nakon nekoliko mjeseci u svemiru, ječam je vraćen na Zemlju i od njega je pivovara Sapporo napravila prvo izvanzemaljsko pivo.

Crown Ambassador Reserve - 90 dolara za 7,5 decilitara

Ovo australsko pivo sazrijevalo je 12 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta i dolazi u boci u kojoj se tipično drži šampanjac. Pivovara Crown tvrdi da je njihovo skupocjeno pivo idealna alternativa vinu. Pivo se proizvodi od 2008. godine i to u limitiranoj seriji od osam tisuća boca godišnje.

Tutankhamun Ale - 75 dolara za pola litre

Davne 1990. godine arheolozi su pronašli ostatke egipatske kraljevske pivovare koja je bila izgrađena za vrijeme kraljice Nefertit prije 3,250 godina. Laboratorijska analiza talog koji je ostao na dnu odjeljaka za vrenje znanstvenicima je otkrila originalnu recepturu. Uz pomoć škotskog pivara, znanstvenici su reproducirali tisuću boca egipatskog piva koje su prodavali po 7,686 dolara. Slaba potražnja dramatično je srozala cijenu.

Brewdog's The End of History - 765 dolara za 0,33 litara

Ovo belgijsko pivo sadrži nevjerojatnih 55% alkohola i nastalo je miješanjem koprive i smrekinih bobica koje rastu na negostoljubivim škotskim vrištinama te koje su nekoliko puta prošle kroz ciklus ledene destilacije. Na svijetu postoji samo 12 boca ove pive i sve su presvučene krznom životinja, sedam od lasica, četiri od vjeverice i jedna od zeca.

Nail Brewing's Antarctic Nail Ale - od 800 do 1815 dolara za pola litre


Ovo australsko pivo proizvedeno je od leda s antarktičkog ledenjaka koji se otopio u tasmanijskoj prašumi  i proizvedeno je svega 30 boca. Antarctic Nail Ale drži titulu najskuplje pive na svijetu jer  se sav novac od njegove prodaje na aukciji donira za zaštitu kitova.      

23.06.2012. 15:54:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    moj_veseljko
    02.07.2012. 16:22
    kladim se da niti jedna nema niš bolji okus od recimo žuje :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh