« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SPY GAMES

Najpoznatije rusko-američke špijunske afere

Otkako se raspao Sovjetski Savez 1991. godine, Rusija i SAD ipak nisu prestali sa špijunskim igricama, a evo i popisa koji to dokazuje

špijun špijunaža afere sad rusija
špijun špijunaža afere sad rusija (Shutterstock)
Više o

SAD

,

CIA

,

Rusija

,

špijun

,

KGB

,

afere

,

špijunaža

Uhićenje u Sjedinjenim Državama deset osoba osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije u ponedjeljak nova je afera na poduljem popisu špijunskih afera između dviju zemalja od raspada Sovjetskog Saveza sad već davne 1991. godine.

1994. - Sjedinjene Države

Aldrich Ames, bivši analitičar koji je 31 godinu radio za CIA-u, osuđen je na doživotni zatvor zbog prodaje informacija Moskvi za više od 2,5 milijuna dolara. Zbog njegove izdaje život je izgubilo desetak dvostrukih agenata koji su radili za Amerikance.

>> Moskva: Ruski špijuni u SAD-u nisu slučajno uhićeni baš sada

1996.-1997. - Sjedinjene Države

Harold James Nicholson, najviši rangirani agent CIA-e ikada optužen za špijunažu, osuđen je u lipnju 1997. na 23 godine zatvora u SAD-u jer je prodao obavijesti Rusima.

1997. - Rusija

Moise Finkel, ruski državljanin, osuđen u Moskvi na 12 godina zatvora jer je SAD-u dao obavijesti o ruskim podmornicama.

>> Deset navodnih ruskih špijuna uhićeno u SAD-u

1998. - Sjedinjene Države

David Sheldon Boone, bivši američki vojnik koji je radio za Američku nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA), optužen je u studenome za špijunažu i urotu protiv SAD-a zbog aktivnosti u korist KGB-a, odnosno poslije ruskih obavještajnih službi.

1999. - Sjedinjene Države

Stanislav Gusev, drugi tajnik ruskog veleposlanstva u Washingtonu, uhićen je u prosincu blizu američkog State Departmenta i optužen za špijunažu te protjeran.

2000. - Rusija

Rusko pravosuđe podignulo je u travnju optužnicu protiv Edmonda Popea, bivšeg časnika obavještajne službe američke mornarice, tereteći ga za špijunažu i širenje državnih tajni. Osuđen je na 20 godina logora, a pomilovao ga je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sjedinjene Države

George Trofimoff, umirovljeni časnik obavještajne službe američke kopnene vojske, uhićen je u lipnju na Floridi zbog špijunaže u korist bivšeg SSSR-a. Dosuđena mu je kazna doživotnog zatvora u rujnu 2001.

>> Špijun za slobodno novinarstvo

2001. - Sjedinjene Države

Robert Hanssen, visokopozicionirani čelnik američke protuobavještajne službe (FBI), okrivljen je u veljači za špijunažu u korist Rusije te osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

2002. - Rusija

Oleg Kalugin, bivši general KGB-a, koji od 1995., živi u egzilu u SAD-u, osuđen je u lipnju u Moskvi na 15 godina strogog prisilnog rata u logoru zbog velike izdaje. Kaznu mu je, u odsutnosti, izrekao sud u Moskvi. U SAD-u je tijekom Hladnog rata Kalugin vodio mrežu sovjetskih špijuna.

Vojni sud u Moskvi osudio je Aleksandra Sipačeva, pukovnika ruske obavještajne službe, na osam godina logora jer je pokušao državne tajne prenijeti CIA-i.

2003. - Rusija

Aleksandar Zaporožski, bivši agent ruske obavještajne službe, osuđen je u lipnju na 18 godina logora zbog špijunaže u korist Washingtona. CIA-i je pružio obavijesti o aktivnostima ruskih tajnih službi u inozemstvu.

2004. - Rusija

Igor Sutiagin, ruski znanstvenik optužen za špijunažu u korist SAD-a, osuđen je u travnju na 15 godina logora jer je prenio obavijesti o ruskome nuklearnom obrambenom sustavu.

2010. - Rusija

Genadij Sipačov osuđen je u svibnju na 4 godine zatvora jer je američkom State Departmentu predao zemljovide koji omogućuju navođenje krstarećih raketa na vojne ciljeve u Rusiji. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh