« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NATEZANJA

Google za Kinu sprema novu strategiju

Cenzuriranje i cyber napadi u Kini već su dugo vremena trn u oku Googleovih čelnika - za zato će se korsinici preusmjeravati na novu stranicu u Hong Kongu

google kina cenzura
google kina cenzura (Getty Images)
Više o

Google

,

Kina

,

cenzura

,

cyber napad

Američka tvrtka Google u utorak je izvijestila kao namjerava izmijeniti svoju strategiju u Kini, zemlji čije vlasti žele cenzurirati pretraživač za korisnik, te preusmjeriti svoje korisnike na novu stranicu u Hong Kongu, izvijestile su agencije.

Iz Googlea su prije nekoliko mjeseci izvijestili da su zasićeni cenzuriranjem u Kini i cyber napadima u toj zemlji, pa su u ožujku odlučili prestati s cenzuriranjem svojih stranica na kineskom te ih prebaciti na necenzurirane internetske stranice u Hong Kongu, zaobilazeći na taj način nastojanja kineskih vlasti da nadziru korištenje Googleova pretraživača u zemlji.

>> Kineski pokušaji cenzure interneta su vrlo ograničeni

Kinezi su potom zaprijetili upravi Googlea da će im ukinuti licencu, nakon čega su članovi uprave odlučili dosadašnje automatsko preusmjeravanje zamijeniti novom stranicom - Google.cn. "Na taj će način kineskim korisnicima biti ponuđena mogućnost prijelaza na nove internetske stranice u Hong Kongu", objavio je u utorak zamjenik predsjednika Googlea David Drummond na internetskim stranicama tvrtke.

>> Google razmatra povlačenje iz Kine

"Ovakav nam pristup omogućuje da ostajemo vjerni svojem načelu o necenzuriranju Googlea.cn te istodobno kineskim korisnicima omogućuje korištenje Googleovih stranica na kojima su, primjerice glazba ili prijevodi, bez filtriranja", kazao je Drummond.

>> Google premošćuje cenzuru u Kini preko Hong Konga

U Googleu vjeruju da će nova vrsta korištenja internetskih stranica u Hong Kongu - kao opcije, umjesto dosadašnjeg automatskog preusmjeravanja, tvrtki omogućiti nastavak nesmetanog rada u Kini. ICP licenca (Internet content provider) Googleu će isteći 30. lipnja, a bez nje u Kini ne mogu poslovati, zbog čega su kineskim vlastima poslali zahtjev za njezinim produljenjem. (hina/metro-portal)

29.06.2010. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh