« Putovanja
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
CROATIA ADVISOR

Najpopularnije turističke destinacije u Hrvatskoj

Dubrovnik je uobičajeni favorit u ovakvim istraživanjima, no Facebook je promijenio stvarnost

Split je neočekivani pobjednik
Split je neočekivani pobjednik (Croatia Advisor)
Više o

dalmacija

,

putovanja

,

najbolja putovanja

,

Croatia Advisor

Uvijek vas je zanimalo koje su najpopularnije turističke destinacije u Hrvatskoj, a da nije vezano uz masovni turizam i broj ležaja koji je iznajmljen? Od 10 top destinacija, čak polovica su najljepši hrvatski dragulji - otoci.

Krenimo od desetog prema prvom...

Zadar je drevni grad star nekoliko tisuća godina koji je stoljećima bio glavni grad Dalmacije. Jezgra Zadra je smještena na poluotoku koji još uvijek čuva vrlo staru mrežu uskih i šarmantnih ulica, kao i rimski forum koji datira iz 1. stoljeća. Predromanička crkva Sv. Donata potječe iz 9. stoljeća i to je sigurno najpoznatija znamenitost samoga grada.

Pula je najveći grad na istarskom poluotoku, smještena u zaljevu na jugozapadnoj obali. Ovaj grad najviše je obilježilo rimsko razdoblje, a najpoznatija monumentalna građevina je pulski amfiteatar - Arena. Kao još jedan važan spomenik ističe se Augustov hram smješten na mjestu nekadašnjeg rimskog foruma.

Otok Pag je jedan je od najpopularnijh otoka hrvatskog dijela Jadrana s vrlo poznatim mjestima kao što su grad Pag, Novalja, kamp Straško i planetarno popularna plaža Zrće.

Otok Vir je s kopnom spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine. Preporučamo obilazak mjesta gdje se nalaze ostaci gradinskih naselja na brežuljku Sv. Juraj i Gradina na sjevernom dijelu otoka. Duboka Draga smatra se najljepšom plažom na Viru sa čistim morem, smještena na sjeverozapadu otoka.

Otok Krk poznat je po svojim prekrasnim uvalama, slikovitim naseljima, zelenom unutrašnjosti i umjerenom klimom. Baška je najpoznatija po svojoj prekrasnoj plaži, Malinska ima odličnu ponudu noćnog života, Krk je središnje mjesto gdje imate praktički sve što vam treba, a Šilo ima fini izbor restorana na samoj plaži.

Otok Rab je idealan, bilo za kupanje ili upoznavanje prošlosti, a mnogi ga nazivaju otokom sunca s obzirom da godišnje ovaj otok ima otprilike 2.470 sunčanih sati. Treba također spomenuti kako ćete u gradu Rabu moći posjetiti čak četiri crkve, dok će vas aristokratske palače zadiviti. Ako ste ljubitelj ljetnih zabava na otvorenom u Rabu se organiziraju viteške igre na koje su mještani izuzetno ponosni.

Nin se smatra jednim od ljepših destinacija na Sjevernom Jadranu. Posjetitelji mogu uživati u bogatoj kulturnoj baštini koju su obilježile brojne povijesne ličnosti kao što su Grgur Ninski, čiji se spomenik može vidjeti u samom mjestu, zatim knez Branimir, kralj Petar Krešimir IV, biskup Teodozije te legendarni Branimir Johnny Štulić.

Otok Vis poznat je kao naš najudaljeniji otok. Vis zbog svoje isturenosti stoji usamljeno okružen samo morem zbog čega je često na udaru vjetrova, a karakteriziraju ga čisto more, brojne uvale, šljunčane i pješčane plaže te skrivene uvalice. Otok ponajviše privlači svojom prekrasnom prirodom.

Dubrovnik, koji se nalazi na krajnjem jugu Hrvatske, jedino je mjesto na našoj obali za koje je više manje čuo veći dio ne samo Europe, nego i ostatka svijeta. Radi se o gradu koji je svoju popularnost stekao ponajviše zbog svojih čuvenih zidina, koje su građene od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane i zaštite. Njihova dužina iznosi 1.940 m, a visina 25 m.

Nevjerojatno ali istinito, pobjedu ovaj put nije odnio Dubrovnik, već njegov susjed Split koji se smjestio na Marjanskom poluotoku kojeg okružuju planina Mosor, brdo Kozjak, brdo te otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo. Dioklecijanova palača spada među glavne znamenitosti grada Splita, a smatra se najvećom i najbolje očuvanom kasnoantičkom palačom na svijetu.

Portal za putovanja Put oko svijeta ovu listu kreirao je mjereći popularnost pojedinih destinacija koju su korisnici najviše lajkali i komentirali na Fejsu te najviše posjećivali na partnerskom portalu Croatia Advisor u 2011. godini.

30.03.2012. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh