« Svijet
objavljeno prije 7 godina
PROBLEMI

Najneizvjesniji izbori u povijesti Francuske

Francuzi su počeli glasovati u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se natječe 11 kandidata, a izglede za ulazak u drugi krug 7. svibnja ima njih četvero

Marine Le Pen ima realne šanse za drugi krug
Marine Le Pen ima realne šanse za drugi krug (Arhiva)
Više o

izbori

,

Francuska

,

Marine Le Pen

Prema većini anketa očekuje se tijesna borba za drugi krug između centrista Emmanuela Marcona i krajnje desničarke Marine Le Pen, a u stopu ih slijede konzervativac Francois Fillon i ljevičar Jean-Luc Melenchon

Izbori su najneizvjesniji u povijesti, a o njima bi mogla ovisiti i budućnost Europske unije. Ankete pokazuju da na birališta neće izaći više od 25 posto birača te da je oko četvrtina birača neodlučna u pogledu izbora kandidata. 

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Gotovo 47 milijuna birača upisano je na birački popis i ima pravo sudjelovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea. Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

23.04.2017. 12:45:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh