Metro-portal.hr

objavljeno 23.04.2017. 12:45:59
PROBLEMI

Najneizvjesniji izbori u povijesti Francuske

Francuzi su počeli glasovati u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se natječe 11 kandidata, a izglede za ulazak u drugi krug 7. svibnja ima njih četvero

Marine Le Pen ima realne šanse za drugi krug
Marine Le Pen ima realne šanse za drugi krug (Arhiva)

Prema većini anketa očekuje se tijesna borba za drugi krug između centrista Emmanuela Marcona i krajnje desničarke Marine Le Pen, a u stopu ih slijede konzervativac Francois Fillon i ljevičar Jean-Luc Melenchon

Izbori su najneizvjesniji u povijesti, a o njima bi mogla ovisiti i budućnost Europske unije. Ankete pokazuju da na birališta neće izaći više od 25 posto birača te da je oko četvrtina birača neodlučna u pogledu izbora kandidata. 

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Gotovo 47 milijuna birača upisano je na birački popis i ima pravo sudjelovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea. Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

23.04.2017. 12:45:59
http://metro-portal.hr/najneizvjesniji-izbori-u-povijesti-francuske/104501/