« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZLOČESTI DEČKI

Najmoćniji šefovi mafije

Tko je uz legendarnog Al Caponea stekao najviše utjecaja na čelu mafijaških klanova u Italiji i SAD-u?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

mafija

,

Pablo Escobar

,

podzemlje

,

Al Capone

,

mons. Ivan Milovan

,

tečaj franka

Na spomen šefova mafije većini kroz glavu prođe slika Al Caponea o kojem je već skoro sve napisano pa se u ovom članku nećemo njime baviti iako pripada samom vrhu najmoćnijih mafijaša. Korijeni mafije sežu do 19. stoljeća i Sicilije, a vrlo brzo su se proširili po SAD-u. Pojedine skupine su odlično organizirane, članovi lojalni, a moć se održava ucjenama i nasiljem.

7 povijesnih ličnosti koje je bilo gotovo nemoguće ubiti

Prema procjenama stručnjaka mafijaši su danas utjecajniji nego ikad prije. Talijanski autor Roberto Saviano izdao je 2006. knjigu Gomorrha u kojoj je razotkrio neke tajne mafijaške strukture - knjiga je postala bestseler, dok je autor primio niz prijetnji smrću te danas bez osiguranja ne može izaći iz kuće. Uz Al Caponea, koji je svoje carstvo izgradio u Chicagu 30-ih godina prošlog stoljeća, najmoćniji šefovi mafije u povijesti su:

Pablo Escobar
Kralj kockarnica iz Kolumbije krijumčarenjem droge postao je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Bio je ključna osoba trgovine drogom prema SAD-u, što mu je donijelo zaradu od oko pet milijardi dolara. Novcem je kupio ugled i popularnost u političkim krugovima, dok se istovremeno ubraja među najbrutalnije šefove mafije - naredio je bezbroj ubojstava i mučenja svojih neprijatelja. George Bush ga je proglasio državnim neprijateljem broj 1.

John Gotti
Najpoznatiji američki mafijaš nakon Al Caponea. Rođen je 1940. i vrlo se brzo uspinjao po ljestvici podzemlja te je postao šef obitelji Gambino, jedne od najutjecajnijih mafijaških obitelji u New Yorku. U elegantnim odijelima ostavljao je dobar dojam u javnosti i stekao nadimak 'Dapper Don'. Osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstava, ilegalnog kockanja, neplaćanja poreza (..), 2002. je u zatvoru umro od raka.

Meyer Lansky
Pravim imenom Maier Suchowljansky. Rođen je u Bjelorusiji, ali se 1911. preselio u New York. Postao je vođa židovske mafije Kosher Nostro, koja je milijarde stjecala trgovinom alkoholom i igrama na sreću. Njegovo kockarsko kraljevstvo protezalo se od Miamija do Las Vegasa. Nitko mu nije uspio dokazati kriminalne radnje zbog čega je prozvan 'Honest Meyer'. Umro je nakon srčanog udara kao slobodan čovjek.

Legendarni pljačkaši i zločesti dečki

Bernardo Provenzano
Šef mafijaškog klana Corleonesi na Siciliji i 'capo di tutti capi' (šef šefova). Pretpostavlja se da je odgovoran za najmanje 50 ubojstava, između ostalog za atentat na Michelea Cavataia, koji je pokrenuo prvi mafijaški rat 1962. Talijanska policija ga je uhitila 2006.

Lucky Luciano 
Jedan od najvećih američkih kriminalaca 20. stoljeća. Dokazao se pljačkama i ubojstvima te je postao vozač i čuvar visokopozicioniranog mafijaša Joa Masseria kojeg je kasnije dao ubiti. Smatra ga se ocem organiziranog kriminala u Americi, koji je New York podijelio između pet mafijaških obitelji. Umro je 1962. od srčanog udara na aerodromu u Napulju.

Francesco Castiglia
Poznat kao Frank Costello, rođen 1891. u Kalabriji. Ime je stekao gangsterskim poslovima po New Yorku te se popeo na sam vrh američkog podzemlja, kontrolirao kockarnice diljem zemlje i stekao politički utjecaj. Zvali su ga 'ministrom podzemlja', a bio je blizak s ranije spomenutim Lucianom. 

29.08.2010. 19:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh