« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
tragedija

Najmanje devet poginulih alpinista na K2

Multinacionalna ekspedicija na najopasniji svjetski vrh ima i tri nestala člana

K2 (8.611m), drugi najviši vrh svijeta
K2 (8.611m), drugi najviši vrh svijeta (AFP)
Više o

K2

,

Everest

,

alpinizam

,

lavina

Najmanje devetorica alpinista poginula su kada je na njih pala ledena gromada na obroncima K2, nakon Everesta drugog po visini planinskog vrha (8.611 m) na sjeveroistoku Pakistana, uz granicu s Kinom, objavio je u nedjelju organizator ekspedicije.

"Mogu potvrditi smrt devetorice i nestanak trojice alpinista", rekao je Nazir Sabir, predsjednik udruge Nazir Sabir Expeditions.

"Trojica Južnokorejaca, dvojica Nepalaca, Nizozemac, Srbin, Norvežanin i Pakistanac izgubili su život", dodao je Sabir. Nestalima se vode Francuz, Pakistanac i Austrijanac, rekao je.

"Ovo je najteža nesreća na K2 od 1986., kada je poginulo dvanaestero alpinista", podsjetio je taj pakistanski alpinist.

Mohammad Akram, dopredsjednik organizacije Adventure Foundation Pakistan potvrdio je da je u tijeku zračna operacija kako bi se pronašli nestali alpinisti.

Alpinisti su stradali u petak kada se gromada leda odvalila i pala na njih dok su se vraćali s vrha. Nesreća se dogodila na mjestu zvanom Bottleneck, u klancu kojim penjači moraju proći uz pomoć užadi, prema istom izvoru.

Švedski alpinist Fredrik Straeng, koji je sudjelovao u akciji spašavanja, misli da je u ekspediciji smrtno stradalo 11 osoba.

K2, jedan od najpogubnijih planinskih vrhova u svijetu, prvi put su osvojili talijanski alpinisti Achille Compagnoni i Lino Lacedelli u srpnju 1954.

Među najteže alpinističke nesreće ubrajaju se one koje su se dogodile 17. srpnja 1990., kada je u obrušavanju lavine u Pamiru poginulo 40 alpinista iz pet država i 11. studenog 1995. na Everestu, u Nepalu, isto u lavini koja je usmrtila 42 osobe. (HINA)

03.08.2008. 20:20:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh