« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
CPJ

Najmanje 70 ubijenih novinara u 2013.

Najmanje 70 novinara ubijeno je diljem svijeta u 2013. godini, uključujući 29 koji su pokrivali građanski rat u Siriji i nasilje u Iraku

Posljednji pozdrav svim kolegama nastradalim ove godine
Posljednji pozdrav svim kolegama nastradalim ove godine (Arhiva)
Više o

novinari

,

ubijeni novinari

Sirija se pokazala najsmrtonosnijom za novinare, a slijede Irak i Egipat u kojima su nasilje i sukobi opet u porastu, tvrdi CPJ i upozorava da su čak dvije trećine ubijenih novinara stradali na području Bliskog istoka. Do sada je u Siriji, od početka sukoba prije dvije i pol godine, poginulo najmanje 63 novinara.

Novinarski posao je 2013. bio opasan i u Pakistanu, Somaliji, Indiji, Rusiji, Brazilu, Filipinima i Maliju. CPJ primjećuje da je broj ubijenih novinara u Pakistanu i Somaliji ove godine bio ipak znatno manji nego prijašnjih godina, a prvi puta na popisu zemalja gdje su ubijani novinari nema Meksika.

Većina novinara ubijenih u Rusiji, Bangladešu, Kolumbiji i Indiji i Pakistanu životom je platila svoja nastojanja da izvjeste o političkoj korupciji ili trgovini drogom.

CPJ još uvijek istražuje smrt 25 novinara u 2013., za koje se ne zna da li je njihova pogibija vezana uz posao koji su obavljali.

30.12.2013. 15:28:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh