« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Bad sex in Fiction

Najlošiji opis seksa je u romanu Les Bienveillantes Jonathana Littella

Nagrada 'Bad sex in Fiction' ustanovljena je kako bi pisce odvratila od neukusnih literarnih prikaza seksa

Jonathan Littell
Jonathan Littell (Wikipedia)
Više o

Les Bienveillantes

,

Jonathan Littell

,

Bad sex in Fiction

Amerikanac Jonathan Littell, autor romana "Les Bienveillantes", koji je za njega 2006. primio najugledniju francusku književnu nagradu Goncourt, pobijedio je u utrci za najlošije ili karikaturalno napisanu scenu seksa što se svake godine bira u Velikoj Britaniji.

Preveden ove godine na engleski jezik (The Kindly Ones/Ljubazni), jer Littell piše na francuskom i na engleskom, roman je zapeo za oko žiriju časopisa Literary Review zbog opisa muškog orgazma poput "Udar koji mi je ispraznio glavu kao žlica što zagrebe po nutrini tvrdokuhanog jajeta" ili usporedbe ženskog spolovila s "glavom Gorgone".

Pisac je ove godine "pobijedio" istaknute kolege kakvi su Philip Roth ("The Humbling") ili Paul Theroux ("A Dead Hand").

S godinama su se autori naviknuli s humorom primati vijest o nagradi ustanovljenoj s ciljem da pisce odvrati od neukusnih literarnih prikaza seksa te su se neki ohrabrili i osobno stizati na svečano uručenje.

Od osnutka nagrade "Bad sex in Fiction", njome su se okrunili i ugledni pisci kakvi su John Updike, Norman Mailer ili Tom Wolfe. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 20:34:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh