« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
MA DA?

Najjednostavnija dijeta na svijetu

Psihološki faktori mogu utjecati na to koliko ćete jesti, jer vjeruje se da glad nastaje u mozgu u istoj mjeri u kojoj nastaje želucu

Sjetite se svega što ste pojeli
Sjetite se svega što ste pojeli (Shutterstock)
Više o

glad

,

mršavljenje

,

mozak

,

misli

,

želudac

Mršavljenje i dijeta ne moraju nužno ići ruku pod ruku, jer moguće je skidati višak kilograma i - mislima, tvrdi psiholog Eric Robinson kojii preporučuje jednostavnu metodu: dovoljno se sjetiti što ste sve danas pojeli i glad će se smanjiti.

Ovaj psiholog tvrdi da psihološki faktori mogu utjecati na to koliko ćete jesti i vjeruje da glad nastaje u mozgu u istoj mjeri u kojoj nastaje želucu.

Znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu proučavali su ljude koji pate od anterogradne amnezije i otkrili da oni i dalje imaju senzorno sjećanje na hranu koju su jeli, iako nemaju svjesnu uspomenu na nju.

Iako ovaj pristup možda neće djelovati kod svakoga zdrave memorije, Robinson kaže da je većinu ispitanika koji su se prisjetili što su pojeli ranije to potaknulo da kasnije pojedu manje.

Isto tako, oni koje su ometali u razmišljanju o hrani koju su već pojeli tijekom dana osjećali su da trebaju pojesti više.

Naša imaginacija čak nam i pomaže u tome. Naime, znanstveni tim iz Pennsylvanije je otkrio da vizualiziranje naše želje, u svim detaljima, može prevariti um da je zapravo već jeo - što smanjuje želju i stvarni unos hrane.

Robinson trenutno radi na razvoju aplikacije koja bi mogla korisnike podsjetiti na prethodne obroke u danu.

No, kaže da su za potvrdu njegovih nalaza potrebna opširnija klinička testiranja koja bi dokazala jesu li "memorijski trikovi" zaista učinkoviti u borbi protiv pretilosti.

Također ga brine i potencijalni zamor čitave procedure - pogotovo ako bi netko prije svakog obroka neprestano slušao što je sve već pojeo tog dana.

07.06.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh