« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
LISTA SUDNJEG DANA

Najizglednije katastrofe koje nas mogu uništiti

Britanski think tank u kojem je i Stephen Hawking popisao je trenutno najveće opasnosti za uništenje Zemlje

Koji će moderni jahač Apokalipse doći prvi?
Koji će moderni jahač Apokalipse doći prvi? (Arhiva)
Više o

sudnji dan

,

apokalipsa

,

virusi

,

klimatske katastrofe

,

pandemija

,

propast svijeta

,

cyber napadi

,

lista sudnjeg dana

,

bio terorizam

Što nas može uništiti, razoriti našu planetu i izbrisati ljude s liste živih bića pitanje je kojim se bavi centar za proučavanje egzistencijalnih rizika koji su osnovali vodeći svjetski umovi, a među njima je, za ilustraciju, i Stephen Hawking.

Crni scenariji sudnjeg dana počinju sa cyber napadima koji bi mogli srušiti računala koja kontroliraju distribuciju električne energije. U slučaju napada dovoljno velikih razmjera, civilizacija bi se u vrlo kratkom vremenu našla na rubu opstanka. 

Bio terorizam je jednako opasan, jer nikad ne znaš koji ludi znanstvenik u priručnom laboratoriju u podrumu igra igrice s modifikacijama virusa ili mikroba koji bi se trenutno proširili svijetom i uništili ga.

Ruku pod ruku ide i pandemija neke bolesti koja bi prešla sa životinja na ljude i napravila opći kaos, puno veći od ptičje ili svinjske gripe. Velika mobilnost može je raznijeti na sve strane svijeta i dobro nas iznerediti prije nego što je otkrije cjepivo. Svake godine najavljuju nam barem po jednu, a do sada smo, izgleda, imali sreće ...

Za kraj su ostavljene dvije koje su već prilično dobro dokumentirane, što u povijesti, što u knjigama znanstvene fantastike - klimatska katastrofa i pomahnitala superračunala. I jedno i drugo nije baš na dohvat ruke ovoj generaciji, no tko zna ...

13.09.2013. 21:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh