Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2013. 21:22:00
LISTA SUDNJEG DANA

Najizglednije katastrofe koje nas mogu uništiti

Britanski think tank u kojem je i Stephen Hawking popisao je trenutno najveće opasnosti za uništenje Zemlje

Koji će moderni jahač Apokalipse doći prvi?
Koji će moderni jahač Apokalipse doći prvi? (Arhiva)

Što nas može uništiti, razoriti našu planetu i izbrisati ljude s liste živih bića pitanje je kojim se bavi centar za proučavanje egzistencijalnih rizika koji su osnovali vodeći svjetski umovi, a među njima je, za ilustraciju, i Stephen Hawking.

Crni scenariji sudnjeg dana počinju sa cyber napadima koji bi mogli srušiti računala koja kontroliraju distribuciju električne energije. U slučaju napada dovoljno velikih razmjera, civilizacija bi se u vrlo kratkom vremenu našla na rubu opstanka. 

Bio terorizam je jednako opasan, jer nikad ne znaš koji ludi znanstvenik u priručnom laboratoriju u podrumu igra igrice s modifikacijama virusa ili mikroba koji bi se trenutno proširili svijetom i uništili ga.

Ruku pod ruku ide i pandemija neke bolesti koja bi prešla sa životinja na ljude i napravila opći kaos, puno veći od ptičje ili svinjske gripe. Velika mobilnost može je raznijeti na sve strane svijeta i dobro nas iznerediti prije nego što je otkrije cjepivo. Svake godine najavljuju nam barem po jednu, a do sada smo, izgleda, imali sreće ...

Za kraj su ostavljene dvije koje su već prilično dobro dokumentirane, što u povijesti, što u knjigama znanstvene fantastike - klimatska katastrofa i pomahnitala superračunala. I jedno i drugo nije baš na dohvat ruke ovoj generaciji, no tko zna ...

13.09.2013. 21:22:00
http://metro-portal.hr/najizglednije-katastrofe-koje-nas-mogu-unistiti/80451/