« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
EH, DA... :)

Najgora hrana kad ste po stresom

Je li vam se ikad dogodilo da ste ljuti i nervozni, a ne znate zašto? Moguće da ima veze s onim što jedete

Transmasti su loše za vaše zdravlje
Transmasti su loše za vaše zdravlje (Arhiva)
Više o

hrana

,

stres

Hrana koju jedete ne igra ulogu samo u fizičkom, nego i u mentalnom zdravlju. Određena hrana i piće mogu vam dati energiju, a od druge se možete osjećati tromo, napuhnuto i čak i - ljutito.

Istraživanje je pokazalo da jedna vrsta hrane može prouzročiti osjećaj ljutnje i stresa kad je konzumirate, a to je hrana bogata trans mastima.

Studija objavljena u časopisu PLOS One pokazuje povezanost između konzumacije hrane bogate trans masnim kiselinama i razdražljivog i agresivnog ponašanja.

U ovoj studiji 945 odraslih muškaraca i žena proučavani su kroz prehranu i ponašanje. I dok su u igri bili mnogi čimbenici, poput spola, dobi, obrazovanja, konzumiranja alkohola ili cigareta, istraživači su zaključili da postoji jasna veza između konzumiranja trans masti i pojačanog agresivnog ponašanja.

Trans masti se smatraju najopasnijim mastima za konzumiranje, s obzirom na to da mogu negativno utjecati na razinu kolesterola i, posljedično, povećati rizik od srčanih bolesti.

Kada se konzumiraju trans masti, mogu povećati vašu razinu "lošeg" kolesterola LDL-a, a također sniziti razinu vašeg "dobrog" kolesterola HDL-a, čineći ga negativnom masnom kiselinom koju vaše tijelo može konzumirati.

Ova vrsta masnih kiselina može se naći u hrani koja je hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana.

To znači da su nezasićene masne kiseline u artiklu izmijenjene da bi se spriječilo kvarenje hrane, kao i da bi neka hrana zadržala čvrsto stanje na sobnoj temperaturi.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) priznala je 2015. da se hrana s djelomično hidrogeniranim uljima (glavni izvor trans-masnih kiselina) više ne smatra "sigurnom" za konzumiranje te je zabranjena na proizvodima koji se nalaze na policama trgovina.

Margarin se često nazivao glavnim krivcem za trans-masne kiseline zbog djelomično hidrogeniranih ulja.

Međutim, nedavna studija uspjela je dokazati da je margarin zapravo "bolje usklađen" sa zdravstvenim smjernicama u odnosu na kolesterol u usporedbi s normalnim maslacem, s obzirom da se proizvodnja margarina promijenila nakon promjene smjernica FDA-a 2015., prenosi Eat This.

Ipak, čak i ako hrana više nema takva djelomično hidrogenirana ulja u svom sastavu, konzumacija trans masti i dalje se može dogoditi ako je proizvod hidrogeniran - proces dodavanja vodika biljnom ulju kako bi se krute tvari učinile mekima. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a zahtijeva da pakirana hrana i dalje navodi trans masti u naljepnici Nutrition Facts na pakiranju. Vrste hrane koje obično sadrže trans-masti uključuju prerađene kekse, kolačiće, mješavine za pečenje, prženu hranu i grickalice.

08.01.2022. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh