« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana
STVARNO?

Najčudnije stvari koje nas debljaju - naročito žene

Supstance PFASs prisutne su u našem okolišu posljednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti

Nisu samo kolači i nedostatak tjelovježbe...
Nisu samo kolači i nedostatak tjelovježbe... (Shutterstock)
Više o

kemikalije

,

višak kilograma

,

debljanje

Neke kemikalije koje se koriste u prehrambenoj ambalaži, neprijanjajućim kuhinjskim tavama i odjeći pospješuju debljanje na način da ulaze u proces metabolizma, pogotovo kod žena, objavljeno je u novoj američkoj studiji.

"Prvi puta naši su rezultati omogućili da dokažemo da postoji put kojim supstance PFASs (perfluoroalkyl i polifluoroalkyl) djeluju na regulaciju tjelesne težine kod ljudi i tako doprinose epidemiji debljine", rekao je Qi Sun, glavni autor studije koji radi na nutricionističkom odjelu harvardskog sveučilišta.

Studija koja je objavljena u časopisu PLOS Medicine i provedena oko 2000. godine obuhvatila je 621 sudionika kojima je kroz razdoblje od dvije godine praćena tjelesna težina i količina PFASs-a u krvi.

Sudionici su prosječno izgubili 6,4 kilograma u šest mjeseci, a potom u sljedećih godinu i pol prosječno dobili 2,7 kilograma.

"Oni koji su dobili natrag više kilograma su upravo oni koji su imali veću količinu PFASs-a u krvi, a ta je veza bila još jača kod žena", pokazala je studija.

Supstance PFASs prisutne su u našem okolišu posljednjih šezdeset godina, a mnogi smatraju da su krive i za druge bolesti.

"Rezultati jasno pokazuju da ograničavanje ili izbjegavanje izloženosti PFASs-u može pomoći ljudima da zadrže stabilnu tjelesnu težinu nakon što izgube kilograme, a posebno je to slučaj kod žena", rekao je koautor studije Philippe Grandjean.

15.02.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh