« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
GOTOVO NEMOGUĆE

Najčudnija mjesta na kojima je pronađen život

Zemlja je jedino mjesto u svemiru na kojemu znamo da postoji život

I radioaktivni materijal moguće je mjesto za razvoj života
I radioaktivni materijal moguće je mjesto za razvoj života (Shutterstock)
Više o

Mrtvo more

,

život

,

radioaktivni otpad

,

katran

,

hidrotermalni izvori

Čini se kako se život može pronaći gotovo bilo gdje na Zemlji, čak i na mjestima koja se naočigled čine nemogućima.

Vreli katran - ključava jezera vrućeg katrana čini se kao posljednje mjesto koje može podržavati život, no ovo mjesto vrvi mikrobima. U najvećem takvom jezeru na svijetu, Pitch koje se nalazi na karipskom otoku Trinidadu, svaki gram ljepljive tekućine sadrži do 10 milijuna mikroba.

Radioaktivni otpad - i dok radijacija od 10 greja može ubiti čovjeka, bakterija Deinococcus radiodurans može izdržati 5000 greja bez vidljivih posljedica, pa čak i do 15000 greja, čime je zaslužila titulu "najizdržljivija bakterija na planeti" u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Hidrotermalni izvori - nepodnošljiva toplina i ogroman pritisak hidrotermalnih izvora na dnu mora čine se kao pakleni uvjeti, no ipak se tu nalaze različiti oblici života. Izvori u Tihom oceanu često sadrže bradnjake i velike školjke, dok su oni u Atlantskom oceanu dom raznim vrstama račića. Ove dubinske morske vrste žive pomoću minerala koji dolaze iz izvora, koristeći proces poznat kao kemosinteza za dobivanje energije.

Mrtvo more - zaradilo je svoj naziv iz očitog razloga. Radi se od jednom od najslanijih mora na svijetu, što znatno otežava razvitak života. Ipak, čak i u takvim uvjetima halophile mikrobi koji preferiraju sol opstaju.

01.01.2011. 12:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh