« Život
objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana
UPS! ;)

Najčešće pravopisne pogreške 2021.

Zahvaljujući bogatom osnovnom fondu riječi, ali i brojnim frazama specifičnima za hrvatski jezik, sustav Hašek učestale gramatičke i stilske greške kontekstno prepoznaje te po potrebi ispravlja

Informirajte se malo... ;)
Informirajte se malo... ;) (Arhiva)
Više o

pogreške

,

pravopis

,

pravopisne pogreške

FER je na svojim internetskim stranicama objavio podatke o najčešćim pravopisnim pogreškama korisnika alata Hašek u 2021. godini. Hašek odnosno ispravi.me je alata za ispravljanje gramatičkih pogrešaka. 

Kako poručuju s Fakulteta, usluzi je pristupilo 450 tisuća korisnika iz preko 130 zemalja svijeta. Oni su obradili 8 milijuna tekstova koji su tvorili korpus od blizu 2 milijarde pojavnica. Ovo nedvojbeno govori o globalnoj popularnosti vrlo specifične usluge posvećene hrvatskom jeziku. Valja naglasiti da je hrvatski u svjetskim razmjerima "mali" jezik jer ga koristi manje od jednog promila svjetske populacije.

Najviše korisnika usluzi je pristupilo iz Hrvatske (83 %), zatim iz Bosne i Hercegovine (7 %), Njemačke (1 %) itd. Više od 40 % korisnika bilo je mlađe od 34 godine, a usluzi su u 75 posto slučajeva pristupali sa stolnog računala, najčešće radnim danima između 9 i 15 sati. Sve ovo upućuje da u Hrvatskoj treba posvećivati veću pozornost domaćem razvoju jezičnotehnoloških proizvoda i usluga.

U 2021. godini korisnici su najčešće griješili pri pisanju sljedećih riječi: če -> će, tiće -> tiče, riješenje -> rješenje, slijedeće -> sljedeće, mogučnosti -> mogućnosti, promjeniti -> promijeniti, čemo -> ćemo, več -> već, primjetiti -> primijetiti, djete -> dijete, samnom -> sa mnom, riješenja -> rješenja, reči -> reći, primjeniti -> primijeniti te razumijeti -> razumjeti.

Zahvaljujući bogatom osnovnom fondu riječi, ali i brojnim frazama specifičnima za hrvatski jezik, sustav Hašek učestale gramatičke i stilske greške kontekstno prepoznaje te po potrebi ispravlja, što ga svrstava u nekonvencionalne pravopisne provjernike. Njegova posebnost je kontinuirana nadogradnja koje se postiže putem sustava samoučenja. Iz pristiglih tekstova sustav prikuplja nove riječi i njihove oblike te sam izdvaja zanimljive elemente za nadogradnju jezičnog fonda, koji prolaze rigoroznu kontrolu radi očuvanja preciznosti rječnika, poručuju s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

14.01.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.01.2022. 17:37
    ne m,oramo svi pisati isto svatko ima svoj nacin pisanja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh