« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina
OPREZNO

Najčešće pogreške pri sunčanju

Sunčanje postaje sve opasnijim sportom, pa nije zgorega podsjetiti na sva pravila kako biste spriječili opekline ili nešto još gore ...

Znate li se sunčati?
Znate li se sunčati? (Shutterstock)
Više o

sunčanje

,

sprej za sunčanje

,

zaštitni faktor

,

pogreške

,

kreme za sunčanje

Sunčanje je potrebno našem tijelu zbog vitamina D, no pritom često recikliramo neke zastarjele mitove ili smo jednostavno lijeni to napraviti kako treba. Posljedice mogu biti raznolike - ili ćemo samo malo izgorjeti, ili može nastati nešto puno, puno gore od opeklina.

Stoga, evo par uobičajenih pogrešaka pri sunčanju koje treba izbjeći pod svaku cijenu.

Prva i osnovna greška je jednostavna  - ne nanosimo dovoljno kreme za sunčanje:  potrebno je zaštititi svaki dio tijela, a za jedno je mazanje potrebno otprilike 40 ml kreme što se može usporediti s čašicom za žesticu.

>> Razbijeni mitovi o sunčanju >>

Nakon prvog mazanja često zaboravljamo nanijeti novi sloj sredstva za sunčanje koji je nužan nakon svakog kupanja ili tuširanja - čak i ako se uopće ne kupamo, znoj će smanjiti učinkovitost prvog sloja za otprilike dva sata. 

Često kupujemo sredstvo s pogrešnim SPF faktorom - ona s faktorom 15 apsorbiraju oko 93 posto UVB zraka, a faktor 30 apsorbira oko 97 posto.

>> Postoji li zdravo sunčanje? >>

Sredstva s raspršivačem sve su popularnija jer se lakše nanose, no istovremeno se raspršivanjem ne pokriva cijela površina kože, pa treba na svakom dijelu tijela držati raspršivač oko 5 sekundi - brzo se troši.

Naravno, često se i zaboravimo namazati kremom za sunčanje jer "ne idemo na sunčanje", no razgledavanje grada po suncu također može uzrokovati crvenilo ili opekline ako nismo zaštićeni. 

>> Krema za sunčanje nije dovoljna zaštita >>

Ako se i namažemo, neke dijelove tijela skloni smo zaboraviti - kapke, uši i tjeme najčešće, što ponovno dovodi do opeklina od sunca, a kako bijela majica ima tek zaštitni faktor 3, ne zaboravite se namazati i ispod odjeće.



06.06.2015. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh