« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
FILMOVI

Najbolji su filmovi 2. izdanja DA2 Film Festivala

Nagrađene filmove Aalto i Kako izgraditi planinu ne propustite pogledati do 3. studenog na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba

A najbolji su...
A najbolji su... (Arhiva)
Više o

nagrade

,

DA2 Film Festival

Proglašenjem pobjednika u utorak je završio natjecateljski dio drugog izdanja DA2 - Zagreb Design, Art& Architecture Film Festivala, međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi.

O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu: Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, profesor teorije i povijesti dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Bojan Hadžihalilović, dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te osnivač dizajnerskog studija TRIO i agencije Fabrika-Sarajevo i Matthew Taylor, svestrani američki umjetnik, redatelj filma Marcel Duchamp: umjetnost mogućeg iz prošlogodišnje konkurencije DA2 Film Festivala. 

Glavnu festivalsku nagradu ISKRA žiri je dodijelio filmu Aalto finske redateljice Virpi Suutari. Film je izvrstan, rasni dokumentarac koji informativno predstavlja uvid u ključne dionice moderne arhitekture i dizajna. Alvar Aalto je predstavljen upravo kakav je bio - okrenut prirodi kao nadahnuću i autor koji je pokazao što je užitak u kreativnom procesu dizajna, u kojem uvijek postoji i faktor iznenađenja. Film je izrazito inpirativan za znalce i kao za mlade, stoji u objašnjenju žirija.

Posebno priznanje dodijeljeno je danskom filmu Kako izraditi planinu u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera uz objašnjenje: Riječ je o filmu koji ulijeva nadu u ovim teškim vremenima. Veličanstvena posveta ljudskoj genijalnosti i sposobnosti da nešto što je zazorno pretvori u nešto lijepo i korisno. Osim toga film je duhovit, baš kao i sama ideja da se na vrh spalionice otpada postavi skijalište.

Službena nagrada DA2 Film Festivala, Nagrada ISKRA za najinspirativniji film po ocjeni žirija dodjeljuje se s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn, arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva te promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Nagradu, grafiku Interijer u žutom autorice Sanje Rešček, osigurala je Erste banka.

Ovogodišnja priča DA2 Film Festivala nastavit će se i nakon proglašenja pobjednika uz projekcije nagrađenih filmova koji će na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni za gledanje sve do 3. studenog.

Sretni smo što DA2 Film Festival ima svoju vjernu publiku koja nas je s velikim interesom pratila na online platformi i u ovim neobičnim vremenima.  Bilo nam je zadovoljstvo predstaviti hrvatske premijere filmova o velikim svjetskim imenima i istovremeno okupiti na ovom projektu mnoge kreativce i profesionalce iz regije i svijeta koji su kroz stručno žiriranje i gostovanja u razgovorima Šta DA? doprinjeli pribižavanju umjetničkih praksi publici. Nadam se da će DA2 i dalje biti platforma koja putem filma ujedinjuje sve umjetnosti i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja, izjavila je Tina Hajon, direktorica i selektorica DA2 Film Festivala.

Sedmodnevno izdanje festivala koji slavi kreativnost pratila je serija zanimljivih razgovora Šta DA? u kojima su teme iz filmova publici približili domaći i međunarodni stručnjaci: fotografkinja Sandra Vitaljić, novinar i dokumentarist Robert Tomić Zuber, profesorica povijesti umjetnosti Sanja Cvetnić (FFZG), dizajnerica i umjetnica Sanja Bachrach Krištofić, street art umjetnik Slaven Lunar Kosanović, umjetnica Gaella Gottwald, novinarka i urednica Boba Blašković (Dom i Dizajn i DBlog), manekenka Zvončica Vučković, modni kritičar Nenad Korkut, kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš, kustosica Koraljka Vlajo (MUO), industrijska dizajnerica Silvia Jonjić, arhitekt Marko Brajović te redatelj filma Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca Boris Miljković. Emisije Šta DA? pogledajte na Facebook stranici Secret Arts Cinema.

Pokrovitelj glavne festivalske nagrade ISKRA, Erste banka, dugoročno podržava umjetnost i kulturu, između ostalog i kroz dugogodišnji natječaj Erste fragmenti namijenjen mladim umjetnicima do 30 godina. Natječaj Erste fragmenti - u svom početku nazivan Novi fragmenti - tijekom svojih šesnaest izdanja afirmirao se u respektabilnu manifestaciju koja mladim vizualnim umjetnicima i umjetnicama već na samom početku njihovih karijera pruža priliku za afirmaciju posredstvom sudjelovanja na skupnoj izložbi u nekom od prestižnih izlagačkih prostora uz istodobno unovčavanje vlastitih umjetničkih radova. 

S velikim interesom publika diljem Hrvatske popratila je filmski program DA2 Film Festivala u kojem su premijerno u Hrvatskoj prikazani filmovi Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca Borisa Miljkovića, Ekvilibrij Okude San Miguela Batiste Miguela, Bernini o Berniniju Andrésa Arce Maldonada, Aalto Virpi Suutari, Kako izgraditi planinu Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera, Ljudska utočišta i Ratni fotograf Borisa Bertrama te Nestanak moje majke Beniamina Barresea, a razgovore na platformi R+ pratilo je više od 8000 ljudi.

28.10.2020. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh