« Film
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
KIC

Premijere dokumentaraca o slavnim redateljima

Zagrebačko Dokukino KIC u petak donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima, o sovjetskom redatelju Andreju Tarkovskom te o cenzuri filma "W.R. - Misterije organizma" Dušana Makavejeva

Sjajan program
Sjajan program (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Dokukino KIC

Hrvatsku premijeru imat će film "Andrej Tarkovski: Filmska molitva" (2019), u režiji njegova sina. "Film nudi jedinstven pogled na karijeru i život velikog filmskog modernista, a kao primarnim izvorima koristi se arhivskim audiomaterijalima i osobnim zapisima", napominje se u najavi.

Sam Tarkovski u filmu govori o svom životu i radovima, daje pogled na umjetnost i razmišljanja o sudbini umjetnika.

"Ispreplićući prizore iz njegovih filmova, opsežan privatni arhivski materijal i novonastale kadrove s mjesta snimanja i lokacija značajnih za autorov život, ova nam 'filmska molitva' dočarava filmskog velikana i njegovu viziju o umjetnosti i svijetu", dodaje se.

Iste večeri slijedi zagrebačka premijera nagrađivanog doksa "Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani" (2019) Gorana Radovanovića, koji govori o poznatoj projekciji filma W.R. - Misterije organizma Dušana Makavejeva.

Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne cannneske premijere, novosadska projekcija u lipnju 1971. uzburkala je jugoslavensku političku i kulturnu scenu

Temeljeći se upravo na arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.

"Slučaj Makavejev" pobjednik je riječkog History Film Festivala, te beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Film se prikazuje u suradnji sa Subversive Festivalom i Srpskim narodnim vijećem.

U Dokukinu KIC održava se i novo izdanje programa Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma koje ovoga puta donosi dvije projekcije posvećene najpoznatijoj belgijskoj sineastici i jednoj od najsmjelijih filmskih vizionarki Chantal Akerman.

U svojim djelima autorica pokazuje duboko osoban filmski jezik koji istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti, ali i problematičan odnos filma i reprezentacije, pogotovo kada je u pitanju reprezentacija žena. 

Nakon njezinih filmova "Raznesi moj grad" (1968.) i "Vijesti od kuće" (1976.), prikazanih u srijedu, u četvrtak je na programu dokumentarac "S istoka" (1993.) koji bilježi svakodnevicu stanovnika Istočne Europe na početku velikih političkih i društvenih promjena 1990-ih.

Taj eksperimentalni dokumentarac nastao je tijekom autoričina istraživanja za film o ruskoj pjesnikinji Ani Ahmatovoj, koja je na Akerman snažno utjecala.

Program se održava u povodu 5. obljetnice njezine smrti, a u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Cinémathèque royale de Belgique i Wallonie Bruxelles International.

30.10.2020. 14:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh