« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana
SAVJETI

Najbolji recept za sushi

Priprema se samo naizgled čini kompliciranom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ida kao od šale, da ne bi bilo zabune

E, ovo volimo ;)
E, ovo volimo ;) (Arhiva)
Više o

sushi

,

recept

Ako volite malo drugačije stvari, sushi je sigurno na vrhu takvih stvari, pa evo kakav recept vam možemo predstaviti.

Kao što dobro znamo, sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini kompliciranom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ida kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke.

Od povrća se uglavnom koriste svježi krastavci, mrkva, avokado ili šparoge, a od ribe losos i tuna. Za najbolji rezultata svakako je potrebno koristiti japanski rižin ocat, a za umotati sushi potrebni su Nori listovi morskih trava.

Kad su vam sastojci spremni pripremite sushi rižu. Zagrijte rižin ocat sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperite i ohladite rižu s hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhajte rižu. Prekrijte rižu s vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u hladnjak.

Rolanje sushija olakšat ćete si uzmete li bambusovu prostirku ili podmetač. Stavite Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavite da gleda prema dolje.

Uzmite kuhanu rižu i raširite je po Nori listu. Rižu raširite u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavite pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljajte malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.

Poredajte ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatite bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolajte sushi u suprotnom smjeru od vas. Učvrstite rolu koju ste zarolali i odmotajte bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežite na komade. Sushi je najbolji kad je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.

12.03.2024. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.03.2024. 16:51
    nije mi bas sushi nesto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh