« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Najbolji razlozi za prestanak pušenja

Pušačice su izložene većem riziku od dijabetesa i visokog krvnog tlaka, nego pušači. Isto tako, pušačice imaju triput veći rizik da dožive srčani udar od nepušačica.

Još par dobrih razloga
Još par dobrih razloga (Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

Pušenje je štetno za zdravlje - to je već toliko izlizana rečenica da više nema učinka. Možda će konkretne brojke potaknuti nekoga da prestane pušiti. Jedna od njih je 15 - toliko je godina potrebno da se srce i krvne žile oporave od cigareta.

Studija koju su proveli znanstvenici Stveučilišta Vanderbilt pokazala je da osobe koje prestanu pušti, još 15 godina imaju povećan rizik od srčanog udara i ostalih bolesti srca i krvnih žila, odnosno tijelu treba više od desetljeća da se očisti od nikotina, katrana i ostalih kemikalija iz cigareta

Ranija istraživanja govorila su da se rizik od moždanog udara kod pušača smanjuje na nepušačku razinu pet godina od prestanka pušenja, no ovi podaci pokazuju drugačije. U istraživanju je sudjelovalo 8.700 ljudi u dobi od 50-ak godina.

Druga studija koja je provedena na 472.000 Britanaca u dobi od 40 do 69 godina rezultirala je zaključkom da su pušačice izložene većem riziku od dijabetesa i visokog krvnog tlaka, nego pušači. Isto tako, pušačice imaju triput veći rizik da dožive srčani udar od nepušačica.

19.11.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh