« Život
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
EVO GA!

Najbolji način za prestanak pušenja

Znanstvenici su napokon dokazali kako je trenutačno prestajanje pušenja mnogo bolji način od postupnog smanjivanja broja popušenih cigareta

Prestati pušiti treba - naglo
Prestati pušiti treba - naglo (Arhiva)
Više o

savjeti

,

prestanak pušenja

,

najbolji način

Prestanak pušenja vrlo je traumatičan pušačima, a kako gotovo svi žele prestati pušiti u nekoj fazi života, potraga za najučinkovitijim načinom prestanka nikad ne staje - znanstvenici tvrde da su pronašli odgovor.

Dugo su znanstvenici vodili debatu oko najboljeg načina prestanka pušenja i na kraju se uvijek sve svodilo na debatu između naglog i postupnog prestanka.

No koji od ova dva načina je djelotvorniji?

''Mnogi ljudi misle da je učinkovitije i logičnije postupno smanjivati broj popušenih cigareta prije potpunog prestanka pušenja'', kaže Nicola Lindson-Hawley sa sveučilišta Oxford gdje se provodilo veliko istraživanje na ovu temu koje je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.

Ipak, rezultati su pokazali da nije tako - nagli prestanak pušenja je mnogo učinkovitiji.

U istraživanju koje je provedeno na 700 osoba koje su pušile najmanje 15 cigareta polovica ispitanika je bila u grupi koja je postupno smanjivala pušenje u roku od dva tjedna, a druga polovica je prestala odmah.

Rezultati su pokazali da nagli prestanak pušenja daje 25 posto veće šanse da će osoba trajno oodbaciti cigarete.

Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da su čak i oni koji žele postupno smanjivati pušenje imali bolje rezultate ako su prestali naglo.

21.08.2016. 17:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh