« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 8 dana
MA DA?

Najbolje voće na svijetu je...?

Vjerovali vi to ili ne, rajčice iliti paradajzi su zapravo voće, a pritom su i najbolje na svijetu

E, to je to ;)
E, to je to ;) (Arhiva)
Više o

voće

,

najzdravije voće

,

najbolje voće

Dođete na plac i teško vam je odabrati koje voće i povrće kupiti? Ponuda na tržnicama i u trgovinama je bogata i šarena pa ne čudi da se mnogi pitaju što kupiti ako žele dobiti najveću vrijednost za svoj novac.

Nedavno smo se iznenadili kada je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata dobila je savršenih 100 od 100 bodova, ostavivši iza sebe kineski kupus, blitvu, ciklu i špinat.

Kada je riječ o voću, CDC kaže da je najzdravija rajčica. Botanički gledano, rajčice se smatraju voćem i dobile su ocjenu 20 na CDC-ovoj ljestvici, čime su se svrstale odmah iznad limuna.

Rajčice su prepune antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih kroničnih stanja.

Što rajčice čini tako hranjivima?

CDC-ova kategorizacija voća i povrća temelji se na količinama 17 hranjivih tvari u porciji od 100 kalorija. Rajčice su niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Rajčica teška 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogata likopenom, koji rajčicama daje crvenu boju.

"Konzumiranje rajčica i proizvoda na bazi rajčica može pomoći u zaštiti tijela od raka i bolesti srca", kaže dijetetičarka Sherri Berger te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry. Tada je otkriveno da konzumacija rajčice i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Rajčice su također bogate vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospješiti kombiniranjem rajčica sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.

Dakle, da ne duljimo - trk na plac po rajčice!

24.08.2023. 08:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.08.2023. 09:55
    rajcice su zakon
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh