« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Najbolja hrana za zdravlje jetre

Postoji još jedna namirnica koja također može imati veliki utjecaj na zdravlje jetre: sjemenke lana

Grah je odličan
Grah je odličan (Arhiva)
Više o

hrana

,

jetra

Problemi s jetrom su u porastu, osobito broj slučajeva nealkoholne bolesti masne jetre. Prehrana izravno utječe na zdravlje jetre, a prema dijetetičarima, grah je u samom vrhu po pitanju namirnica koje smanjuju rizik od nealkoholne bolesti masne jetre.

"Grah sadrži vlakna, proteine, složene ugljikohidrate, antioksidanse, vitamine i minerale. Hrana koja je izvor složenih ugljikohidrata osobito je važna za zdravlje jetre zato što podupire rad jetre i metabolizma, pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i povezuje se sa smanjenjem upale", tvrdi dijetetičarka Jinan Banna.

Postoji još jedna namirnica koja također može imati veliki utjecaj na zdravlje jetre: sjemenke lana.

"Lanene sjemenke jedna su od rijetkih namirnica koje sadrže velike količine protuupalnih omega-3 masnih kiselina, koje mogu biti korisne za zdravlje jetre, a posebno za nealkoholnu bolest masne jetre", nadovezuje se dijetetičar Andy De Santis.

Osim toga, poput graha, bogat su izvor vlakana.

"Lanene sjemenke sadrže veliku količinu topivih vlakana koja imaju jedinstvene prednosti za snižavanje šećera i kolesterola u krvi. Povišeni šećer u krvi i kolesterol faktori su rizika za bolesti jetre i brojna druga stanja", dodaje De Santis te ističe da sjemenke lana sadrže visoku količinu specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli, za koje se također pokazalo da podržavaju zdravlje jetre.

Oba stručnjaka ponavljaju da se podrška jetri ne svodi isključivo na konzumaciju jedne određene namirnice.

"Treba biti oprezan s konzumacijom zaslađenih pića i zasićenih masti. Smanjite unos mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti, crvenog i prerađenog mesa te prerađene hrane općenito", savjetuju.

Umjesto toga, Banna napominje da damo prednost hrani bogatoj hranjivim tvarima, uključujući voću, povrću, cjelovitim žitaricama, grahu i mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

21.03.2023. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh