« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Najbolja grickalica za večernje sate

Za razliku od masti iz pržene hrane ili na primjer maslaca, masti iz badema pomažu zdravlju srca

Bademi su idealna popodnevna grickalica
Bademi su idealna popodnevna grickalica (Arhiva)
Više o

grickalice

,

bademi

,

struk

,

zdrave masti

Bademi su ukusni i teško se zaustaviti kad su pred vama, no stručnjaci tvrde da i ne morate nužno - ako svaki dan jedete šaku badema u kasnim poslijepodnevnim satima, struk će vam se smanjiti. Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali na temelju nalaza australskih istraživača, nije bajka.

Istina je da već godinama znamo su bademi puni kalorija, masti i jako hranjivi. Za razliku od masti iz pržene hrane ili na primjer maslaca, masti iz badema pomažu zdravlju srca.

U otprilike 28 grama badema ima cca 162 kalorije, ali nećete unijeti sve te kalorije jer većina izađe kroz tijelo. Ipak, manje je poznatije koliko bademi mogu biti učinkoviti u sagorijevanju masti ili izgradnji mišića. 

Australski istraživači u ispitivanje su uključili 137 sudionika. Svi su bili na dobrom putu da dobiju šećernu bolest tipa 2. Podijelili su ih u pet grupa: kontrolna grupa, grupa koja je jela bademe za doručak, grupa koja ih je jela u podne, za ručak i kao poslijepodnevnu grickali.

Svi su dnevno morali pojesti 43 grama (oko 35) badema tijekom četiri tjedna. Nisu morali izbaciti namirnice ili mijenjajti prehranu, samo ubaciti bademe. Iako je to 262 kalorije, ispitanici na kraju istraživanja nisu imali višak kilograma i bademi su pozitivno utjecali na razinu glukoze i inzulina.

Najzanimljiviji rezultati su primjećeni kod kasno popodnevne grupe - izmjereno je najveće poboljšanje u razinama glukoze i inzulina i izgubili su masnoće na trbuhu te dobili nemasnu tjelesnu masu.

09.03.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh