« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
DRIVE FIRST

Najavljen softver koji blokira mobitel vozača čim automobil krene

Softver kojeg je razvila tvrtka Location Labs će zaključavati zaslon mobitela i sve pozive preusmjeravati na 'sekretaricu' čim registrira kretanje vozila

Drive First blokira rad mobitela čim automobil krene
Drive First blokira rad mobitela čim automobil krene (Deviantart)
Više o

Location Labs

,

sprint

,

mobiteli vožnja

,

softver

U SAD-u će kasnije ove godine na tržište stići mobitel koji automatski gasi neke svoje funkcije kad osjetio da je automobil u pokretu. Američki telekomunikacijski gigant Sprint će uskoro početi dodavati novi softver, „Drive First", svojim mobitelima temeljenim na Androidu zahvaljujući kojem će se te naprave same „zaglupjeti" kako bi vozači bili više usmjereni na ono što se zbiva na cesti, a manje na samom mobitelu, prenosi Stuff.co.nz.

Iz Sprinta kažu da će softver, kojeg je razvila tvrtka Location Labs, zaključavati zaslon mobitela i sve pozive preusmjeravati na 'sekretaricu' čim automobil krene. Osim toga, softver će blokirati i tekstualne poruke, obavijestiti pošiljatelja da je primatelj (vozač) trenutno zauzet, te ograničiti pristup na samo tri glavna kontakta iz imenika i na tri važnije aplikacije, kao što je GPS navigacija.

U sklopu toga plana, koji će Amerikance stajati oko dva dolara mjesečno, roditelji i poduzetnici će imati pristup internetskoj stranici preko koje će moći promijeniti sve postavke na mobitelima koje koriste djeca ili zaposlenici. Glasnogovornica Location Labsa kazala je da tvrtka zasad još ne namjerava ići na međunarodno tržište iako softver radi i izvan granica SAD-a.

28.03.2011. 09:21:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    28.03.2011. 11:11
    Zadnji pasos je zanimljiv. Naime sve se svodi na kontrolu i ukidanje privatnosti. Jednostavno ćemo postati kontrolirana stoka, a treniraju nas iz dana u dan svakojakim glupostima koje nam se predstavljaju kao dobre stvari.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh