« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OHRABRENI ULAGAČI

Najave preuzimanja i podrška reformi zdravstva podigle Wall Street

Svi veći indeksi porasli su jer najave kompanija praktično poručuju da su sada u boljoj financijskoj poziciji nego prije nekoliko mjeseci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica porasle jer su najave preuzimanja i povećanje preporuka za pojedine dionice ohrabrili ulagače, a pozitivno je na tržište djelovala i podrška Senata reformi zdravstva.

Dow Jones indeks porastao je 0,83 posto, na 10.414 bodova. S&P 500 indeks ojačao je, pak, 1,05 posto, na 1.114 bodova, dok je Nasdaq indeks skočio 1,17 posto, na 2.237 bodova, najvišu razinu u 15 mjeseci.

Prijedlog zakona o reformi zdravstva dobio je jučer u Senatu 'zeleno svjetlo', što je ključni korak prema prihvaćanju reforme. No, prijedlog zakona, kakav je podržao Senat, industriji zdravstvene skrbi nameće manje troškove nego prvotni prijedlog vlade.

Zahvaljujući tome, S&P indeks sektora zdravstvene skrbi porastao je 1,4 posto, dok je Morgan Stanleyev indeks tog sektora skočio 3,6 posto.

Ulagače su ohrabrile i najave preuzimanja. Jučer je francuski farmaceutski div Sanofi-Aventis ponudio 1,9 milijardi dolara za američku kompaniju Chattem. Nizozemski proizvođač automobila Spyker Cars sastavio je, pak, novu ponudu za preuzimanje Saaba od General Motorsa, dok je proizvođač rudarske opreme Bucyrus International ponudio 1,3 milijarde dolara za kupnju Terexa.

"Najave preuzimanja utječu na povećanje povjerenja na tržištu. Tim najavama kompanije praktično poručuju da su sada u boljoj financijskoj poziciji nego nekoliko mjeseci prije", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki Banyan Partners.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Alcoe, s rastom cijene za gotovo 8 posto, nakon što je taj aluminijski div najavio 11 milijardi dolara vrijedno zajedničko ulaganje u izgradnju proizvodnog kompleksa u Saudijskoj Arabiji.

Snažno je, 2,3 posto, porasla i cijena dionice Intela, nakon što su analitičari Barclaysa povećali preporuku za dionicu najvećeg svjetskog proizvođača čipova, jer smatraju da se situacija na tehnološkom tržištu poboljšava.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,87 posto, na 5.293 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 1,70 posto, na 5.930 bodova, dok je pariški CAC porastao 2,05 posto, na 3.872 boda. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 10:13:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh