« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VOJIN DIMITRIJEVIĆ:

Najava mogućeg povlačenja tužbi između Hrvatske i Srbije je dobra vijest

Ni jedna ni druga strana ne mogu postići to da sud neku od njih proglasi krivom za genocid, smatra ravnatelj Beogradskog centra za ljudska prava

Vojin Dimitrijević
Vojin Dimitrijević (b92.ne)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

tužba za genocid

,

Ivo Josipović

,

Vojin Dimitrijević

Stručnjak za međunarodno pravo i ravnatelj Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocijenio je, za beogradski dnevnik "Politiku" od petka, dobrom viješću najavu predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića da bi se dvije države mogle nagoditi i tako izbjeći proces pred Međunarodnim sudom pravde.

Dimitrijević je istaknuo da to ne bi bilo dobro samo u moralnome i političkom smislu, zbog rasterećivanja odnosa na Balkanu, nego i u zdravorazumskome smislu.

"Ni jedna ni druga strana ne mogu postići to da sud neku od njih proglasi krivom za genocid jer, za razliku od Bosne i Hercegovine, za Hrvatsku nema nijedne presude čak ni nacionalnog suda o tome da je netko počinio tamo genocid", rekao je Dimitrijević, koji je i član stalnog arbitražnog suda u Haagu te bivši sudac ad hoc Međunarodnoga suda pravde (2001.-2003.).

Po njegovim riječima, dok je u sudu bila samo hrvatska tužba, ona je mogla odustati od nje u bilo kojem trenutku, ali bi se i tada Srbija mogla pitati želi li iskoristiti priliku za odgovor jer je netko poveo postupak protiv nje. Ali - kada postoji i protutužba, dodao je Dimitrijević, nema načina da se proces obustavi tako da jedna strana povuče tužbu i čeka da vidi što će učiniti druga strana.

"To se mora dogoditi simultano. Sudu je potrebno uvjerenje da su se stranke ozbiljno o tome dogovorile. Najjednostavnije bi bilo da se u istom trenutku s istog mjesta objavi potpisan sporazum o uzajamnom povlačenju tužbi", rekao je Dimitrijević, ističući kako bi takav sporazum morao sadržavati i odluku da se sporne stvari isprave i da neodgodivo počnu pregovori o rješavanju onoga što se ne može jednokratno riješiti.

Hrvatska je, po njegovim riječima, tužbom za genocid, među ostalim, željela vratiti kulturna dobra i dobiti odštetu za Hrvate koji su bili protjerani ili u logorima, a ako se ta pitanja mogu riješiti, svrha bi se, prema tome, postigla i bez tužbe za genocid.

Dimitrijević je dodao kako, s druge strane, protutužba ne uzima u obzir samo interese državljana Srbije, nego i Srba iz Hrvatske kako bi dobili pravednu odštetu za neka zla i nepravde koji su im učinjeni, te je kao primjer naveo da im se jamči stabilan povratak na mjesta iz kojih su izbjegli i da im se isplate mirovine koje su bile diskriminacijski smanjene.

Po Dimitrijevićevu mišljenju, iako bi odluku o svemu tome trebale donijeti vlade dviju država, dvojica predsjednika trebala bi iskoristiti svoj autoritet i utjecaj na njih da se postignu međudržavni dogovori kako bi se to pitanje skinulo s dnevnog reda. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 14:41:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh