Nahranite mozak i osnažite ga
Fitokemikalije flavonoidi koje se nalaze u voću pomažu povećanju protoka krvi u mozgu, omogućavajući da do njega dođu visoke razine kisika
Mozak treba hraniti, baš kao i ostatak organizma, a osim što treba jesti hranu koja podsjeća na njega - orahe, postoji još jedno voće koje radi prava mala čuda - borovnice.
Naime, novo istraživanje sugerira da sok od borovnice poboljšava snagu mozga kod starijih ljudi. Fitokemikalije flavonoidi koje se nalaze u voću pomažu povećanju protoka krvi u mozgu, omogućavajući da do njega dođu visoke razine kisika.
Mogu i pomoći u aktiviranju dijelova mozga koji kontroliraju koliko dobro netko funkcionira kako stari, tvrde znanstvenici. Prema najnovijem istraživanju, umirovljenici bi trebali piti 30 ml koncentriranog soka od borovnice svaki dan.
Prijašnja istraživanja su pokazala da se može smanjiti rizik od demencije većim unosom voća i povrća. Poznato je i kako starije osobe čija je prehrana bazirana na biljkama, imaju bolje kognitivne funkcije. Flavonoidi, koji su rasprostranjeni u biljkama, vjerojatno su važan sastojak koji doprinosi tome.
Borovnice su poznate po visokim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima.
Kako bi testirali njihovoj utjecaj, istraživači sa Sveučilišta Exeter ispitalo je 26 zdravih odraslih ljudi u dobi između 65 i 77 godina.
Sudionici su svaki dan pili različite razine koncentriranog soka borovnice. Polovica je dobila ekvivalent 230 grama borovnica, dok su drugi dobili placebo. Osobe koje su konzumirale više od pet porcija voća i povrća svaki dan, bili su isključene iz istraživanja.
Za vrijeme trajanja istraživanja, dobili su naputak da normalno jedu kako bi mogao pratiti samo utjecaj borovnica. Provedeni su kognitivni testoviprije nego je krenulo istraživanje i 12 tjedana nakon završetka. Magnetska rezonanca mozga korištena je kako bi se pratile moždane funkcije. U usporedbi s placebo grupom, ljudi koji su dobivali borovnice pokazali su značajno povećanje moždane aktivnosti.
"Naše kognitivna funkcije padaju kako starimo, ali prethodna istraživanja pokazala su da je kognitivna funkcija bolje očuvana kod zdravih starijih osoba s prehrane bogate biljne hrane", rekla je autorica studije Joanna Bowtell, a prenosi Daily Mail. Studija je objavljena u časopisu Applied Physiology, Nutrition & Metabolism.
Novi komentar