Nahranite kožu, smanjite struk
Hrana koja vam pomaže da ostanete tanji i bori se s prvim znacima starenja
Hrana nas može učiniti zdravima i svježima ili bolesnima i umornima, zavisi od našeg odabira. Ljetno je doba najvećeg obilja plodova prirode koji nam mogu pomoći ozdraviti i tijelo i duh, a pritom i pomoći u postizanju bolje linije.
Evo nekoliko prikladnih savjeta:
BOBIČASTO VOĆE
Njihovi antioksidansi i fitonutrijenti bore se protiv starenja kože.
Bobičasto voće bogato je vlaknima, što usporava apsorpciju šećera u krvotok.
Samo pola zdjelice borovnica svaki dan udvostručit će vaš unos antioksidansa.
GREJP
Grejp je moćni antioksidans i pomaže usporiti bolesti vezane uz starenje.
To voće sadrži samo 60 kalorija i ima više vlakana od jabuke.
Jedite ga kao dio zdravog doručka ili na kraju objeda, kako bi izbjegli negativan učinak na šećer u krvi.
CIMET
Antioksidans u cimetu pomaže tijelu da uravnoteži razinu šećera u krvi, koji potom smiruje želju za ugljikohidratima.
Možete ga posuti po zobenoj kaši ili narezanoj jabuci.
Štapiće od cimeta možete dodati u čaj za bolji okus.
AVOKADO
Ova namirnica ne sadrži kolesterol, bez natrija je i bogata omega-3 masnim kiselinama.
Avokado je izvrstan za skidanje suvišnih kilograma jer potiče sagorijevanje sala. Također sadrži vitamin E, što usporava pojavu znakova starenja.
Koristite ga umjesto sira ili ga dodajte u salatu.
ČEŠNJAK
Enzimi u češnjaku pomažu smanjiti razinu loših masti, uzrokujući prirodnu detoksikaciju.
Mješavina sumpora i alicina daje češnjaku specifičan miris, no upravo tu leže dobrobiti tog povrća. Možete ga zdrobiti, narezati ili pržiti.
Probajte koristiti svježi češnjak za preljev i salate.
SLANUTAK
Ta proteinima bogata mahunarka sadrži i vlakna poput ugljikohidrata koja povećavaju sagorijevanje sala.
Što je manji i tamniji, ima niži glikemijski indeks.
Slanutak možete kuhati ili ga pripremiti iz konzerve te dodati malo limunova soka, soli, papra, paprike i maslinova ulja.
SEZAMOVE KLICE
Dobar su izvor nezasićenih masnoća, vitamina E, kalcija i lignana - antioksidanata koji pomažu da jetra bude zdrava i sagorijavaju masti. Koristite ih za salatu.
JOGURT S MANJE MASNOĆA
Kalcij u jogurtu pomaže u gubitku tjelesne težine prodirući u masne stanice.
Jogurt je odličan međuobrok, a obiluje ‘dobrim’ bakterijama.
FEFERONI
Fitonutrijent kapsaicin potiskuje apetit i privremeno pojačava rad metabolizma te pomaže spriječiti rast razine šećera u krvi.
Feferone možete jesti sušene ili svježe te ih dodati u hranu dok kuhate.
ŠPINAT
Bez masti i bogat vlaknima, špinat sadrži folnu kiselinu koja pomaže oporavak tijela.
Snažan je antioksidans i bori se protiv slobodnih radikala te uklanja masnoće u struku.
Možete ga jesti kuhanog ili na salatu.
Novi komentar