« Film
objavljeno prije 7 mjeseci
25 FPS

Nagrađeni filmovi 19. Festivala 25 FPS

Nakon četiri festivalska dana i 27 filmova u međunarodnom natjecateljskom programu, festivalski žiri i publika dodijelili su nagrade

Evo i nagrada...
Evo i nagrada... (Arhiva)
Više o

nagrađeni filmovi

,

19. Festival 25 FPS

Veliki žiri u sastavu Mary Helena Clark, Marko Tadić i Ross Lipman dodijelio je tri ravnopravna Grand Prixa: Mary Helena Clark dodijelila je svoju nagradu filmu Mast-del Maryam Tafakory za spretno redefiniranje arhiva, koje ispunjava superimpoziciju senzualnim i političkim. Valeriju Sare Jurinčić nagradio je Ross Lipman uz objašnjenje da je rad redateljičina osobna elegija za precima, a da se istodobno bavi univerzalnom vezom koja nas sve povezuje s našom prošlošću. Marko Tadić je nagradu dodijelio autorici Thuy-Han Nguyen-Chi i filmu U ljubičastu utrobu - ovaj film prikazuje univerzalnost ljudskosti te činjenicu da se potraga za osobnom utopijom i mirom nalaze izvan vremena.

Nagrada žirija kritike koju su činili Barbara Gregov, Iva Rosandić i Ivan Velisavljević dodijeljena je filmu Mast-del redateljice Maryam Tafakory uz objašnjenje da je rad odabran zato što film na jednostavan, direktan i tankoćutan način podcrtava činjenicu da su i polje intime i medij eksperimentalnog filma i danas poprišta političkog.

Nagrada Green DCP za najbolji hrvatski film u programu pripala je Miri Majnoloviću za film Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka. Obrazloženje je pročitala Polona Kuzman: Nagradu dodjeljujemo radu koji nas je podsjetio da formalni eksperimenti u filmu ne proizlaze samo iz želje da se istraže mogućnosti i granice medija, nego da se pritom i dobro zabavi - kako autor, tako i publika. Riječ je o djelu vrhunske montaže, promišljene strukture te osjećajem za tajming, koji pokazuje da je nasljeđe tradicionalne avangarde i dalje vrlo živo, ako se nađe u rukama pravoga autora.

Nagrada publike otišla je u ruke redateljici film Ono što preostaje Deborah Stratman.

01.10.2023. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh