« Film
objavljeno prije 7 mjeseci
NAGRADE

Dodjela nagrada 25 FPS 2023

Posljednji dan 25 FPS-a započinje okruglim stolom kojim zatvaramo simpozij „Izazovi filmske arhivistike i estetika recikliranog filma“, a nastavlja se uz selekciju žirijevca američkog nezavisnog filmaša Rossa Lipmana

Vrijeme je za nagrade...
Vrijeme je za nagrade... (Arhiva)
Više o

nagrade

,

25 FPS 2023

Posljednji festivalski dan započinje okruglim stolom kojim zatvaramo simpozij „Izazovi filmske arhivistike i estetika recikliranog filma", a nastavlja se uz selekciju žirijevca američkog nezavisnog filmaša Rossa Lipmana, poseban hrvatski program uz filmove Ane Bilankov, Darka Fritza i Ane Buljan, te projekciju nagrađenih filmova. Za kraj donosimo izvanredan performans proširenog kina Hrvoja Spudića, Andre Giunia i Tina Dožića, Aiomena.

Na okruglom stolu, koji će se održati u kinu Kinoteka u 12 sati, sudjelovat će umjetnica Sylvia Schedelbauer, restaurator i nezavisni filmski umjetnik Ross Lipman, Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva te kritičar Ivan Velisavljević. Riječ će biti o stanju i izazovima filmske arhivistike, očuvanju eksperimentalnog i neprofesijskog filma, te povijesnom značaju, estetskim dosezima i različitim uporabama recikliranog filma. Raspravu će moderirati filmska kritičarka i kustosica simpozija Ejla Kovačević.

U 16 sati Ross Lipman predstavlja svoj program „Reverse Engineering the Wheel" u kojem pokušava „shvatiti dinamiku sukoba osjećaja i intelekta". Njegov kratkometražni kolaž found footage i arhivskih materijala 10-17-88 lirsko je i spekulativno ostvarenje otisnuto na optičkom pisaču, srednjemetražni Između dva filma, impozantni filmski esej u kojem se iscrtava Lipmanova profesionalna putanja između međunarodnog filma i američke avangarde.

Hrvatski program, Refleksi, na rasporedu je u 18 sati. Publika će imati priliku premijerno pogledati transtemporalno filmsko putovanje Ane Bilankov o izbjegličkom logoru u sinajskoj pustinji, Dohvatiti Sunce: El Shatt, film Darka Fritza koji polazi od modela utopijskog naselja koji se nikada nije ostvario, Zamišljene budućnosti: Turizam i Sve što nije pustinja ne postoji, poemu Ane Buljan koja nastaje iz opustošenih otočkih krajolika. Ana Bilankov i Darko Fritz pridružit će nam se na razgovoru nakon projekcije.

Program u 20 sati rezerviran je za projekciju najboljih filmova s Festivala - dobitnike Grand prixa, nagrade žirija i publike, a za festivalsku završnicu umjetnički trio Spudić, Giunio i Dožić premijerno će izvesti svoj projekt za prošireno kino, Aiomena, koji predstavlja pokušaj rekonstrukcije nepostojećeg mjesta iz različitih medijskih materijala.

Ulaz na sve projekcije i programe festivala je slobodan uz obavezno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina Kinoteka koja se otvara sat vremena prije prve projekcije.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

30.09.2023. 16:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh