« Film
objavljeno prije 2 godine
DOX

Nagrada publike hrvatskom filmu 'Veće od traume'

Zaba - Nagrada publike filmu Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski

Veće od traume
Veće od traume (Arhiva)
Više o

Zaba

,

Nagrada publike

,

18. ZagrebDox

Najboljim filmom ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa publika je ocijenila hrvatski dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski koji je svjetsku premijeru u sklopu programa regionalne konkurencije imao proteklog tjedna na festivalu.

Spomenuto ostvarenje prati svakodnevicu triju žena koje žive s traumom silovanja iz Domovinskog rata, kao i proces njihova osnaživanja kroz javno izlaganje na grupnoj terapiji. Pored Zaba - Nagrade publike, ovaj je dokumentarac sinoć nagrađen i posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji; prema riječima žirija "riječ je o filmu koji otkriva glasove koji su ostali u sjeni Domovinskog rata, dajući čudesni kolektivni portret žena koje su preživjele rat". 

Nagrada publike bit će dodijeljena autorima uoči projekcije u nedjelju, 10. travnja u 20 sati u dvorani 3 Kaptol Boutique Cinema.

Publika i žiriji ove su godine podjednako glasali. Tako je sljedeću najvišu prosječnu ocjenu, 4.87, dobila Kuća od krhotina (Simon Lereng Wilmont) koja je ponijela Nagradu Movies That Matter, Ljetne noći Ohada Milsteina - film otvorenja - ocijenjen je s 4.76Dida Nikole Ilića i Corine SchwingruberIlić, dobitnik Velikog pečata za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa ocijenjen je s 4.66Imadovo djetinjstvo (Zahavi Sanjavi), dobitnik posebnog priznanja žirija Movies That Matter s 4.66Film s balkona Paweła Łozińskog, dobitnik posebnog priznanja žirija međunarodnog natjecateljskog programa s 4.57Kao bubreg u loju (Valerie Blankenbyl), dobitnik nagrade FIPRESCI s 4.54, Sabaya redatelja Hogira Hirorija (Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa) s 4.52107 majki Petera Kerekesa s 4.49. a Hrvatskog narodnog preporoda Gorana Devića s 4.48.

Prosječne ocjene publike 18. izdanja ZagrebDoxa:

Veće od traume 4.94

Kuća od krhotina 4.87

Ljetne noći 4.76

Dida 4.66

Imadovo djetinjstvo 4.66

Film s balkona 4.57

Kao bubreg u loju 4.54

Sabaya 4.52

107 majki 4.49

Hrvatskog narodnog preporoda 4.48

10.04.2022. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh