« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ETILBENZEN

Nafta uzrokuje srčane deformacije kod dojenčadi

Bebe koje su prije rođenja bile izložene etilbenzenu, toksičnom sastojku sirove nafte, izloženije su prirođenim srčanim deformacijama

Fotografija vijesti
Više o

nafta

,

bebe

,

srce

,

etilbenzen

,

srčane deformacije

Jedan drugi kemijski proizvod koji se koristi kao industrijsko otapalo, trikloretilen, također povećava opasnosti od srčanih tegoba, prema istraživanju predstavljenom na godišnjem susretu Akademskog društva američke pedijatrije u Denveru (Colorado). Prirođene srčane deformacije česti su uzročnik smrti tijekom djetinjstva i kroničnih zdravstvenih tegoba", naglašava Gail McCarver, voditeljica tog istraživanja i profesorica pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Wisconsinu, zbog čega je važno identificirati čimbenike rizika tih deformacija.

Znanstvenici su usporedili stolice 135 beba koje imaju deformacije i stolice 432 druge novorođenčadi. Kod 82 posto djece utvrđeno je da su bila izložena najmanje jednom od 17 mjerenih otapala. Prema istraživanju među bijelim bebama koje su bili izloženi etilbenezenu prije rođenja, opasnost od prirođenih srčanih deformacija je četiri puta veća od uobičajene.

Opasnost deformacija kod prenatalne izloženosti trikloretilenu kod crne je novorođenčadi osam puta, a kod bijele dva puta veća. "To je prvo istraživanje koje pokazuje da je izloženost etilbenzenu, sastojku sirove nafte, povezano s prirođenim srčanim deformacijama, naglašava McCarver i dodaje da tu vezu trebaju potvrditi druga istraživanja.

Stanovnici Meksičkog zaljeva bili su zabrinuti za zdravlje nakon istjecanja nafte zbog eksplozije na platformi BP-a, ali za sada nijedno istraživanje nije omogućilo procjenu opasnosti. Etilbenzen se nalazi i u ispušnim plinovima vozila, parama koje ispuštaju pumpe za izvlačenje nafte i u dimu cigareta.

02.05.2011. 12:15:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh