« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nafta ponovno nestabilna poput burzi

Cijene nafte ponovno ispod 107 dolara nakon rekordnog dnevnog skoka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

cijena nafte

,

burze

,

svjetske burze

,

pad cijena

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima za tri dolara, pritisnute sumnjama u djelotvornost američkog plana spašavanja financijskog sektora i dobitonosnim prodajama, nakon rekordnog dnevnog skoka od prethodnog dana.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u studenom pala je za 3,01 dolar, na 106,36 dolara za barel, dok je na londonskom je tržištu za isti mjesec barel pojeftinio 3,12 dolara, na 102,92 dolara za barel.

U ponedjeljak je cijena barela nafte za studeni porasla za gotovo 7 dolara, dok se ugovorima za isporuke u listopadu, koji su upravo isticali, trgovalo i po 25 dolara višoj cijeni, da bi se kasnije njezin rast ustalio na 15,87, odnosno na 120,92 dolara, što je najveći dnevni rast u povijesti trgovanja..

Iako je cijena nafte dan ranije naglo porasla slijedom nada da će američki plan potpore financijskom sektoru poduprijeti gospodarstvo i potražnju za gorivom, analitičari upozoravaju da još nisu otklonjene sumnje u vezi s financiranjem predložene pomoći. Zabrinutost je pritisnula i europske i azijske burze dionica.

"Krenulo je s valom optimizma a sada je vjerojatno malo do izražaja došao realizam", kazao je Christopher Bellew, broker iz Bache Commoditiesa.

"Mislim da su trgovci ostvarili profit nakon sinoćnjeg rasta cijena za isporuke u listopadu i studenom", dodaje Gerarad Rigby, nezavisni konzultant za energiju sa sjedištem u Sydneyu.

"Još je uvijek puno nepoznanica oko plana spašavanja i što će dulje trajati njegovo odobravanje, to će tržište biti više sumnjičavo".

Čini se da će se rasprava u SAD-u o 700 milijardi dolara vrijednom planu potpore uzdrmanom američkom financijskom sustavu otegnuti i na drugi tjedan, budući da se zastupnici u američkom Kongresu natežu oko toga kako prisiliti Wall Street da plati za svoj spas.

U zasebnom izvješću OPEC je u utorak objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 97,92 dolara, što je 6,09 dolara više u odnosu na prethodni dan. (metro-portal/hina)

23.09.2008. 14:05:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh