« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
Bertelsmann

RTL kupio grčku televiziju

RTL kupio većinski udio u grčkoj Alpha Mediji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

RTL

,

Alpha Media Group

,

Bertelsmann

,

medijske kuće

Njemački RTL priopćio je da je kupio 66,6-postotni udio u grčkom Alpha Media Groupu za 125,7 milijuna eura, te tako zakoračio na grčko televizijsko tržište.

Kako se navodi u RTL-ovom u utorak objavljenom priopćenju, ta je najveća europska komercijalna televizijska mreža potpisala sporazum s Dimitrisom Contominasom, vlasnikom Alpha Media Groupa, treće po veličini televizijske kuće u Grčkoj.

Transakciju još moraju odobriti grčke regulatorne vlasti, a očekuje se da će biti zaključena u listopadu ili studenome, priopćio je nadalje RTL.

Prema uvjetima toga sporazuma RTL će zauzeti pet od ukupno devet stolica u upravnom odboru Alpha Media Groupa, te steći pravo na imenovanje izvršnog direktora i glavnog upravnog direktora, dok će Contominas imenovati predsjednika upravnog odbora kompanije.

Neto vrijednost grčkog tržišta televizijskog oglašavanja porasla je na preko 500 milijuna eura u 2007., s oko 300 milijuna eura u 2001., i očekuje se da će u srednjoročnoj perspektivi bilježiti stopu rasta od šest do sedam posto, priopćio je RTL.

Alpha Media Group ostvaruje godišnje prihode od oko 100 milijuna eura.

RTL je u vlasništvu medijskog konglomerata Bertelsmann, koji je prošli mjesec priopćio da će razmotriti smanjenje svojeg udjela na 75 posto sa sadašnjih 90 posto, čime bi se oslobodile dionice RTL-a koje bi mogle biti upotrijebljene kao akvizicijska valuta.

Sjedište mu je u Luksemburgu, a prisutan je u 10 europskih zemalja i redovito iskazuje interes za većinu imovine toga sektora koja se nudi na prodaju na europskom kontinentu, iako slovi kao vrlo oprezan oko toga što u konačnici doista i kupi. (metro-portal/hina)

23.09.2008. 14:01:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh